Festivalbubblan kan spricka när som helst

Foto: ANDREAS CARLSSON/ROCKFOTO
EN SANN ROCKSTJÄRNA Abbath i norska Immortal är ägde Getaway Rock.
ROCKBJÖRNEN

Halvlek i festivalsäsongen och succéerna rasslar.

När spricker bubblan?

Min turné hittills: Sweden Rock, Metaltown, Iron Maiden, Big Four, Getaway Rock, en dag på Peace & Love. Många mil, mycket bra musik. Och kring 7 500 spänn i biljettstål – utan resa och logi.

Som den snåle norrlänning jag är kan jag inte sluta förundras över hur folk har råd. För ovanstående festivaler är inga halvfulla arrangemang. Orden ”rekord” och ”slutsålt” har använts flitigt av oss murvlar sedan början av juni.

Till och med minstingen Getaway Rock sålde ut med 10 500 biljetter under lördagen, trots konkurrens med 08-Sonisphere. Den senare hamnade på 15 300 pers – kanske inte den succé som arrangörerna hoppats på, men ändå långt i från den flopp som förhandstippats.

Allt som allt landar vi på just under en kvarts miljon besök och en förbannat stor omsättning. Och det är endast de tillställningar som jag besökt. Så, var kommer alla rika rockälskare i från, och när spricker festivalbubblan?

I morgon drar jag till det återuppståndna Hultsfred. Lägg på 1 150 kronor på min räkning, samt misstankar om att det är just nu som bubblan brister.

FAKTA

VECKANS BILD

Härmed kommer jag, Christoffer Röstlund Jonsson, ut som fantasyhatare. Jag hyser ett illa dolt förakt för vuxna som gillar Harry Potter, ”Sagan om ringen”, lajv och nycirkus. Samtidigt är självinsikten så finkalibrerad att jag förstår att mina fördomar kan ses som en stor sten i ett litet glashus. Själv dyrkar jag en man i pandasmink och nitat läder, som väser om förintelsevindar och hittepåvärlden Blashyrkh (Youtuba!). För en gubbrockare som Markus Larsson måste linjen mellan en orch och Immortal, som ni ser här ovan, vara icke-existerande. Tro mig – den finns. Mannen på bilden heter Abbath och under helgen som var ägde han Getaway Rock. Mannen hamnade i fyllecell efter råkurr på hotellet, han har en ekonomisk förmyndare, är galen på alla de rätta sätten, och var helt makalöst bra på scen. Abbath är Norges ende sanna rockstjärna. Eller, ja – det ser ni ju själva.

VECKANS ÅTERBLICK

Martin Söderström, Moz-fanatiker och webbchef på Nöjesbladet, laddar inför Hultsfred och minns en av de drygt 60 gånger han sett Morrissey:

– Revbenen går av redan i andra låten. Det är sommar 2006, Morrissey gör två konserter i Karlstad och trycket mot kravallstaketet blir för mycket för mitt skelett. Ben bryts till tonerna av ”The youngest was the most loved” samtidigt som Stretfords tjusigaste popstjärna än en gång skakar min hand. En perfekt kväll, alltså.