Så ska Hultsfred bli bäst igen

Tyske konsertjätten vill göra musikfesten stor igen – och ta över svenska festivalmarknaden

1 av 6 | Foto: FELIPE MORALES
ÅTERUPPSTÅR 2010 gick Hultsfredsfestivalen i konkurs, där bland andra Sahara Hotnights spelade 2009 och Kent 2001. Men den forna småländska festivalen återuppstår redan i år. Det tyska företaget FKP Scorpio har tagit över och ska storsatsa – både på Hultsfred och en framtida jättefestival i Norrköping.
ROCKBJÖRNEN

Jawohl!

Bolaget bakom Hultsfred ska lansera den naturnära festivalen som ett turistmål – för tyskar.

– Vi jobbar på det här, säger Folkert Koopmans, ägare av FKP Scorpio.

Nyheten att den legendariska Hultsfredsfestivalen lade ner kom som en chock förra året.

Nu har det tyska företaget FKP Scorpio tagit över spakarna i Småland. Det blir en Hultsfredsfestival även i år och företaget har stora planer för festivalen i framtiden. Ett hemligt vapen är att antalet festivalbesökare ska plussas på med hjälp av tyska turister.

– Jag tror att det är möjligt. Vi börjar lite lätt i år och har en buss eller två från Tyskland. Vi jobbar på det här, men har inte hunnit så långt, säger Folkert Koopmans, som äger FKP Scorpio.

Han konstaterar att Ryan Air flyger till Småland från tyska Düsseldorf. Flygförbindelsen gör det enklare för bolaget att locka till sig potentiella festivalbesökare från området kring storstaden där det finns 13 miljoner tyskar.

– Ser man till vilka artister vi har är flera av dem trendiga och nya. Jag tror att det kan finnas ett intresse för våra akter även i Storbritannien, säger han.

I detta första skede har festivalbesökare som varit på tyska Hurricane och Southside festival fått specialerbjudanden i form av bland annat rabatter som ska locka dem till Hultsfred. Förhoppningen är att de tyska turisterna ska sprida ett gott rykte om festivalen i hemlandet.

Kommer fler än 10 000

I Sverige tror Koopmans att det ska ta två eller tre år för att vinna tillbaka publikens förtroende efter att den förra arrangören tvingades lägga ner verksamheten förra året. Själv räknar han med att Hultsfredsfestivalen kommer att gå med förlust i år.

– Men förhoppningsvis går det jämnt ut nästa år. Vi passerar 10 000 besökare i dag (onsdag). Det är säkert. Nu hänger det lite på vädret hur hög slutsiffran blir, säger han.

Utöver Hultsfredsfestivalen planerar FKP Scorpio en större festival i Norrköping som kan börja konkurrera på allvar med bland annat Peace & love. Dessutom kommer FKP Scorpio att etablera sig inom konsertarrangemang och utmana Live Nation.

– Jag tror inte att det är realistiskt att börja arrangera en festival i Norrköping förrän 2013. Vi bygger festivalen steg för steg. Först vill jag etablera Hultsfred innan vi går vidare. Möjligen kan vi arrangera en enskild show redan nästa år ifall vi får tag på någon stor artist som passar, säger han.

”Inte en komplett idiot”

FKP Scorpio har siktet inställt på 40 000 till 50 000 besökare i Norrköping.

– Det blir jättestort, men första gången kan vi endast locka besökarna med artister. Så vi måste ha de största. I Hultsfred riktar vi in oss på något äldre besökare och lyx, säger Folkert Koopmans.

FKP Scorpio har ett flertal artister knutna till sig för den europeiska marknaden. Det ger vissa fördelar, men i slutänden är det pengar som styr.

– Managers och agenter vet att jag vet vad jag gör. Jag är inte en komplett idiot. De vet också hur många festivaler jag står bakom. Men ifall exempelvis Live Nation erbjuder mer pengar kommer förmodligen agenten att ta det högsta budet, säger Folkert Koopmans.

I Tyskland är FKP Scorpio en av de största festivalarrangörerna, med kontor i Wien, Amsterdam och nu även Hultsfred.

FAKTA

FOKUS - Lite mer, lite djupare

Vad: Tyska bolaget FKP Scorpio som står bakom nya Hultsfredsfestivalen som startar i dag.

Varför: För att festivalen återvänder efter att ha lagts ner förra året.

Har över 250 artister i sitt stall: FKP Scorpio driver 14 festivaler i Europa. Störst är Hurricanefestivalen (grundades 1997) i Tyskland som lockar 70 000 besökare. Företaget arrangerar även konserter och har över 250 artister knutna till sig på den europeiska marknaden. I stallet hittar man Foo Fighters, Fleet Foxes, Glasvegas och Vampire Weekend. 2011 arrangerar företaget 130 turnéer.

■ ■ Omsättningen är omkring 60 miljoner euro (inklusive dotterbolag). Antalet anställda är omkring 70 och huvudkontoret finns i Hamburg. Bolaget grundades 1990.

Målet: locka äldre publik

■ ■ Några av artisterna på Hultsfredsfestivalen är Morrissey, The Prodigy, Bootsy Collins, Raised Fist, 2ManyDJs, Suede, Johnossi, The Drums, Cut Copy, Erasure, Hoffmaestro, Beady Eye, White Lies.

■ ■ Äger rum den 14 till den 16 juli i Hultsfred, Småland.

ARTIKELN HANDLAR OM