Furiös kaos-hiphop

till OFWGKTA

Foto: Foto: HUGO JOHANSSON/ROCKFOTO
SKITER I ALLT Tyler, the Creator hoppar in på kryckor – men sedan börjar kaoset.
ROCKBJÖRNEN

HULTSFRED. OFWGKTA är en förkortning på Odd Future Wolf Gang Kill Them All.

Hiphopkollektivet från Los Angeles är festivalens i särklass vaknaste och bästa bokning. Gruppen har över 60 medlemmar. Elva av dem är profilerade rappare. Sex stycken har tagit sig till Småland, däribland ledaren och producenten Tyler, the Creator.

Skitnödig

Tyler hoppar in på kryckor, sätter sig på en stol och tjatar om att han är skitnödig. Han säger att han fjärtar som en motherfucker, spelningen igenom.

Konserterna brukar sluta i kravaller. Gruppen har blivit ökända på amerikanska festivaler – gigen brukar avbrytas och medlemmarna har brutit näsbenen.

Och den tappra skaran som trotsar regnet och ställer sig längst framme vid scenen försöker verkligen jobba upp en stämning som kan mäta sig med Odd Futures furiösa kaoshiphop. Det låter som att Wu-Tang Clan har bildat ett band med ett gäng gremlins.

Beatsen muckar gräl

Ölmuggar och regnställ regnar över scenen. Basgångarna mullrar, beatsen muckar gräl och medlemmarna skriker hårda rim om våld och knark. Odd Future skiter i allt, inklusive vädret. Energinivån är nästan utmattande att se.

”Yonkers” känns redan som en klassiker. Och i sista låten sammanfattar Odd Futures sin musik och attityd

i en kort och enkel refräng:

Kill people. Burn shit. Fuck school.

FAKTA

OFWGKTA

Scen: Blue stage.

Bäst: ”Yonkers”.

Sämst: Vill inte låta tjatig, men det kunde ha fått vara mer folk.

ARTIKELN HANDLAR OM