Emmabodafestivalen rekordstor i år

Växer när konkurrenterna går back: Vi har alltid haft lite dra åt helvete-pengar

Foto: Robin Lorentz Allard
First Aid Kit.
ROCKBJÖRNEN

Veteraner lägger ner och legender går back.

Det svenska festivalklimatet är skakigt.

Men Emmabodafestivalen är större än någonsin, med över 9 000 sålda biljetter.

Foto: Lina Boström Einarsson
Slagsmålsklubben.

Emmabodafestivalen skulle aldrig bli en stor festival. Men sedan första försöket 1988 har allt fler hittat dit. På tisdagen börjar de 9 200 besökarna anlända.

– Vi är slutsålda. Om vi hittar ett sätt att göra området större kanske vi säljer några biljetter till, men inte många. Det viktigaste är att de som är här har det bra, säger arrangören Håkan Karlsson.

Att Emmabodafestivalen växer beror på att arrangörerna vill kunna boka större artister. I år spelar exempelvis trancegruppen Infected Mushroom från Israel och kanadensiska The Hidden Cameras. För större band krävs mer intäkter, och därmed fler besökare.

Elektronisk fokus

Den gamla indiepopfestivalen har i dag en mer elektronisk inriktning. Det passar stamgästerna i electrogruppen Slagsmålsklubben (SMK). Björn Nilsson från SMK har själv gästat festivalen runt 16 gånger.

– Det är väl skitbra att festivalen förändras. Man tröttnar efter ett tag på att bara höra indiegitarrband, säger han.

Björn Nilsson är spänd på att se om Emmabodafestivalen kan bevara närheten mellan camping och konsert när den växer. SMK har i alla fall inte förändrats, försäkrar han:

– Publiken kan förvänta sig hjärta, musik, dans och en fantastisk spelning. Det gamla vanliga!

I år satsar Emmabodafestivalen på att komma ikapp sin storlek, med bättre vägar och mer belysning på området. Dessutom har man utökat till fyra konsertdagar.

Stabil festival

Den förväntade besökssiffran matchar nästan Hultsfredsfestivalens, som i år fick en andra chans men gick back. Arvikafestivalen ansökte om konkurs drygt två veckor innan årets fest. Men sådant skrämmer inte Emmabodafestivalen. Enligt Håkan Karlsson mår festivalen bra, då man alltid har sparat pengar till sämre tider.

– Vi har alltid haft lite dra åt helvete-pengar. Och vi tänker inte så mycket, utan bokar det vi känner för. Rock har ju aldrig handlat om att tänka!

FAKTA

/Emmabodafestivalen

+ Pågår i fyra dagar, 27/7 - 30/7.

+ Hålls i Rasslebygd i småländska Emmaboda.

+ Har arrangerats i 23 år, av föreningen Vinterbadarna.

+ Skulle egentligen lägga ner år 2007, men arrangörerna ångrade sig och startade om.

+ Bytte efter 2007 fokus från smalare indiepop (exempelvis Brainpool och Popsicle år 1993) till mer electro- och dansmusik.

+ Har i år bokat artister som Infected Mushroom, Two Door Cinema Club, The Hidden Cameras, JJ, Familjen, First Aid Kit, Graveyard, Moto Boy och Slagsmålsklubben.

Rebecka Ljung/TT Spektra