Storsjöyran lever vidare

”Det beror på jämtlänningarnas lokalpatriotism”

Foto: Jonas Bilberg, AP, Viktor Wallström/Rockfoto
De uppträder på Storsjöyran Lykke Li, Big Boi och Veronica Maggio.
ROCKBJÖRNEN

Sveriges äldsta stadsfestival Storsjöyran har inga problem med att locka besökare.

Det beror på jämtlänningarnas lokalpatriotism, tror Lars Sillrén, vd för festivalen.

Den ökade konkurrensen på konsertmarknaden har drabbat de klassiska festivalerna värst, men Storsjöyran som startar på torsdag, är ett av de stora undantagen. Sveriges äldsta stadsfestival lever vidare tack vare jämtlänningarnas lokalpatriotism, menar Lars Sillrén, vd för Storsjöyran.

– Vi har en kombination av tillresta besökare och en trogen regional publik. Den regionala publiken är en förutsättning för Storsjöyran, säger han.

Lars Sillrén tror att det kan vara på den punkten som de andra klassiska festivalerna har misslyckats.

– Om man anordnar festival i delar av landet som är glesbefolkade måste man veta att de som bor där också kommer. Brist på regional publik kan ha påverkat resultatet i Hultsfred och Arvika, säger han.

Stabila publiksiffror

De senaste två åren har festivalbesökarna slutit upp bakom Storsjöyran. 2009 bokade man Lady Gaga och slog publikrekord med 26 000 besökare. 2010 kom 22 000 personer. Varje år blir det dock allt svårare att locka till sig besökare.

- När vi startade fanns vi, Hultsfredsfestivalen och Dalarock. I dag tror jag att det finns cirka 130 stycken festivaler i Sverige. Alla konkurrerar med alla. Det har blivit mycket, mycket tuffare, säger Lars Sillrén.

En bred festival

Men där andra festivaler skruvar upp volymen genom att nischa sig eller förändra gör Storsjöyran tvärtom. Med årets bokningar, som Veronica Maggio, Håkan Hellström och The Ark, är målet att bibehålla positionen som den breda musikfestivalen.

– Att hårdnischa kan vara en begränsning. Peace & Love visar att man kan spreta åt alla håll och ändå vara väldigt framgångsrik. Vår bas är vår regionala profil och bokningar av svenska artister, säger Sillrén.

FAKTA

/Artister i urval

Torsdag 28 juli: The Sounds, Daniel Adams Ray, Tove Styrke, Lisa Miskovsky, Mohammed Ali, Karlsson & Winnberg of Miike Snow

Fredag 29 juli: Big Boi (US), Roky Erickson (US), Lykke Li, The Ark, Veronica Maggio, Eric Saade, Rebecca & Fiona

Lördag 30 juli: Håkan Hellström, Säkert, Timbuktu & Damn, Henrik Berggren, Orup

Fakta/Storsjöyran

Storsjöyran fanns redan på 60-talet, då som en manifestation mot avfolkningen av länet. Jämtland utropades till en egen republik och den förste presidenten, Yngve Gamlin, tillsattes.

1982 startade Storsjöyran i sin nuvarande form och blev en av första musikfestivalerna i Sverige med scener och restauranger uppbyggda i ett stadscentrum.

2009 bokade festivalen Lady Gaga och slog publikrekord med 26 000 besökare. 2010 lockade man 22 000 besökare.

Genom åren har Storsjöyran gästats av internationella artister som Lady Gaga, Kings of Leon, Pet Shop Boys, Teenage Fanclub, Iggy Pop med flera.

Republiktanken är fortfarande ett viktigt inslag i Storsjöyran. Vid midnatt på lördagen håller nuvarande presidenten Ewert Ljusberg traditionsenligt sitt befrielsetal.

Lotta Glimstedt/TT Spektra