Ansiktet – sommarens mesta nätsnackis

”Vi sjunger hellre om allt som kan gå fel i sängkammaren”

ROCKBJÖRNEN

Duon Ansiktet har gjort sommarens mesta nätsnackis.

I singeln "X" vänder de på stereotypen om den manliga r'n'b-sångaren som Guds gåva till kvinnan.

Ett tema som genomsyrar hela deras kommande album.

Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Erik Nordström och Herbert Munkhammar är Ansiktet.

I videon till Ansiktets hittills enda singel syns Peter Jöback i motljus slicka grädde av en jordgubbe, Thomas Rusiak kärleksgnabbas under dropparna från en vattenslang och Eric Gadd gå över en blomstrande sommaräng. Alla i sällskap av samma tjej.

Själva står Herbert Munkhammar och Erik Nordström halvnakna i vassen och undrar varför flickvännen envisas med att stöna sina före detta pojkvänners namn i sängen.

- Vi skämtade om hur det skulle vara att få höra ett annat namn i sängen och kände att det var en klockren hook till en låt, säger Herbert Munkhammar.

Ville göra r'n'b

Herbert Munkhammar och Erik Nordström känner varandra sedan gymnasietiden i Uppsala. De har umgåtts flitigt, men medan Herbert har gjort hiphop med Afasi & Filthy och skapat ett monster med Maskinen, har Erik sjungit i electropoppiga Lilla Sällskapet. Ända tills i vintras, när två låtar i princip skrev sig själva och Ansiktet var ett faktum.

– Vi hade pratat om att det vore roligt att göra r'n'b men visste inte riktigt på vilket sätt. När vi skrev de här två låtarna kände vi att vi hade knäckt det, säger Erik Nordström.

I våras tog Ansiktet kontakt med producenten Jacob "Jake Oh" Olofsson. Sedan dess har trion åkt fram och tillbaka till en stuga utanför Vingåker där de jobbat med sin kommande skiva.

– Mellan inspelningarna står vi i kvällssolen och tittar ut genom panoramafönstren, det är nästan löjligt romantiskt, säger Herbert Munkhammar.

Vänder på klyschan

Det är ingen slump att de flesta spåren på den kommande skivan tar upp intima situationer som inte blir som man har tänkt sig. Ansiktet vill vända på r'n'b-klyschan och håller sig långt borta från amerikanska kollegors textrader som "I invented sex" eller "let me stick my key in your ignition". Herbert Munkhammar har tröttnat på att höra hur bra folk är i sängen.

– Vi sjunger hellre om tillkortakommanden och allt som kan gå fel i sängkammaren.

– Samtidigt som musiken vi gör är väldigt sexig, inflikar Erik Nordström.

Mjukare mansroll

Som 80-talister hör de båda till den generation som utmålats som den mest utsatta i debatten om den nya mansrollen. Ansiktets något stukade bild av den traditionella machomannen är inget medvetet inlägg i debatten, men Erik Nordström ser gärna deras musik som en spegling av vilken typ av manlighet de båda står för.

- Traditionell r'n'b ger en väldigt stereotyp bild av hur det funkar mellan män och kvinnor. Jag tror att fler kan relatera till att det är lite halvrutten stämning när man har sex än att grannarna bankar i väggen för att man stönar för högt.

Parallellt med Ansiktet jobbar de båda vidare med andra projekt. I höst släpper Erik Nordström och Lilla Sällskapet sin första skiva och Maskinen jobbar med sitt andra album.

- Allt har skett väldigt spontant. Ansiktet var ett oväntat barn vi fick tillsammans, konstaterar Herbert Munkhammar.

FAKTA

/ Ansiktet

Herbert Munkhammar

Ålder: 26.

Bor: På söder i Stockholm.

Civilstatus: Flickvän.

Övrigt: Medlem i Maskinen och Afasi i gruppen Afasi och Filthy.
 

Erik Nordström

Ålder: 26.

Bor: På Lilla Sällskapets väg i Bredäng, tillsammans med Mats Norman.

Civilstatus: Singel.

Övrigt: Har bandet Lilla Sällskapet tillsammans med Mats Norman.
 

Herbert om Erik: "Jag är lite upp och ner i min produktivitet, Erik är väldigt snabb och det är sporrande. Och så sjunger han så fin falsett."

Erik om Herbert: "Han är rolig och har väldigt bra idéer. Jag blir inspirerad av att jobba med Herbert."

Om den kändistäta videon till singeln "X": "Det var inga problem alls att få folk att ställa upp. Vi kontaktade några vi kände och alla var peppade att vara med. De hade hört låten och tyckte att det var en kul idé. Det är en rolig tanke att tjejen har varit ihop med både Eric Gadd och Thomas Rusiak."

Om tjejen i videon: "Jag (Erik) och Hanna har jobbat på kollo tillsammans. Jag visste inget om hennes skådespelartalanger men trodde att hon skulle passa och hon var jättepeppad. Sen visade det sig att hon var en stjärna."

Erika Walukiewicz/TT Spektra