Triggas av hatet

Nätmobbens avsky gör Takida starkare

Foto: Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON
Medlemmarna i Takida är aktuella med sitt fjärde album och är ute på tältturnén tillsammans med Europe.
ROCKBJÖRNEN

Ett av Sveriges största band – hatat som få.

Men avskyn som riktas mot gänget gör Takida starkare.

– Bara de inte ger sig på familj och vänner. Hata på bara, säger sångaren Robert Pettersson.

De har nästan 100 000 fans på Facebook. Trots att stora delar av den svenska kritikerkåren – och en anonym nätmobb – ständigt visar sin avsky.

Takida försöker vända situationen till sin fördel.

– Vi berör och uppmärksammas. Det gör oss större. När de slutar så blir Takida mindre. Folk blir hatiska över hur ett sådant här band kan vara så stort, säger sångaren Robert Pettersson, 32.

Fjärde skivan

Nu är Takidas fjärde skiva ”The burning heart” ute. Ett flertal kritiker har än en gång laddat för att skjuta ner bandet – ”svulstigt” och ”trist”. En recensent beskriver Petterssons sångteknik med orden: ”ibland varierar han sig genom att slänga in en dos skitnödighet eller Downs syndrom i rösten”.

– Vissa grejer skrattar vi åt. Men andra gånger blir vi förbannade, säger Robert Pettersson.

Bandmedlemmarna börjar bli vana vid kritiken, men kan trösta sig med att gänget har horder av fans. Det utbredda hatet från den anonyma nätmobben håller sig på internet.

”Hata på bara”

– Bara de inte ger sig på familj och vänner. Hata på bara. Om de tycker att livet är så pass långt, säger Robert Pettersson.

Eftersom Takidas musik ofta baseras på Robert Petterssons egna upplevelser kan han i vissa fall känna att kritiken blir högst personlig.

– De recenserar våra liv. Det är ändå så att vi gör något personligt. Det skulle vara skillnad om vi gjorde eurodisco. Nu är det precis som om de säger ”du är en dålig människa”. Och det är vi inte. Vi är väldigt bra människor. Lite annorlunda bara, säger Robert Pettersson.

Hatet har varit en energiinjektion för bandets kreativitet.

– Det triggar oss ännu mer. Vi tänker inte ändra på oss. Vi ska fortsätta vara Takida, men bli ännu bättre.

Igår drog Takida och Europes gemensamma tältturné i gång i Göteborg.

FAKTA

Det här Takida

Fredrik Pålsson – bas.

Kristoffer Söderström – trummor.

Mattias Larsson – gitarr.

Tomas Wallin – gitarr.

Robert Pettersson – sång

Bandet bildades 1999 i Ånge och har haft stora hits med låtar som ”Curly Sue” och ”Handlake village”.

Takida om...

... tältturnén med Europe:

– Det blir en drömresa och en idolträff att åka med Europe. Och samtidigt vill man utmana dem varje kväll. Det är klart vi siktar på att vara bättre än dem, säger Robert Pettersson.

... nya skivan:

– Personligen tycker jag att vi låter bra på riktigt för första gången. Man kan stå för att vi är ett jävla bra band. Nu har vi gjort något bra och det är på riktigt. ”The burning heart” är vårt sätt att beskriva hur vi kan hålla på i år efter år utan att splittras, säger Robert Pettersson.

ARTIKELN HANDLAR OM