Här tar Alcazar farväl av fansen

Lägger av efter 13 år – men öppnar redan för comeback

1 av 3 | Foto: Foto: MARGARETA BLOOM SANDEBÄCK
MUSIKEN LEVER VIDARE Tess Merkel, Andreas Lundstedt och Lina Hedlund kastade in handduken i går på Pride. ”Vår musik lever vidare och gläder andra”, säger Tess Merkel.
ROCKBJÖRNEN

Alcazar splittras på obestämd tid.

Men gruppen kan återvända i ny konstellation.

– Det behöver inte vara vi tre som kommer tillbaka, säger Andreas Lundstedt.

Discopopbandet Alcazar, i dess nuvarande konstellation, kastade in handduken på obestämd tid efter gårdagskvällens uppträdande på Stockholm Pride i Kungsträdgården.

– Till slut blir man trött på sig själv. Man behöver andas ny luft för att Alcazar ska leva och hela tiden vara dynamiskt, säger Tess Merkel, som har varit med sedan starten 1998.

Bandmedlemmarna ska gå skilda vägar, men både Merkel och Lundstedt pratar om att Alcazar kan återvända i samma eller i någon annan form.

Provar en ny väg

– Alcazar är starkt i Sverige och Europa som discopopband. Det behöver inte vara vi tre som kommer tillbaka. Musiken är kanske starkare egentligen än medlemmarna i bandet. Det är mycket möjligt, säger Andreas Lundstedt, som grundade bandet.

– Alcazar teens kanske kommer. Vår musik lever vidare och gläder andra, säger Tess Merkel skämtsamt.

När bandet tog ett uppehåll på obestämd tid 2005 återvände gänget två år senare utan Magnus Carlsson och Annika ”Annikafiore” Kjærgaard. I stället tog bandet in Lina Hedlund.

Gänget har jobbat fyra år oavbrutet. Lundstedt beskriver arbetet som ”jävla roligt”. Tess Merkel fyller i och beskriver tiden som glädje kombinerat med väldigt hårt jobb.

– Man måste gå någon väg i stället för att stå still. Och det är vad vi gör nu, säger Tess Merkel.

Blir gäst med gest

– Som för alla jobb och yrken börjar man ta saker för givna. Vi uppskattar tiden som vi haft, men så länge som man jobbar så mycket som vi gjort måste man stanna upp ett tag. Vi ville dock jobba mycket, och vi ville jobba hela tiden, fortsätter hon.

Bandmedlemmarna har väldigt olika planer. Tess Merkel kommer att fokusera mer på familjelivet, men hon producerar även shower. Lina Hedlund medverkar i Sveriges televisions nygamla ”Gäster med gester” som har premiär i augusti. Andreas Lundstedt har en av rollerna i musikalen ”Legally blonde” i Malmö.

FAKTA

Det här var ALCAZAR

■ ■ Discopopgruppen Alcazar bildades av Andreas Lundstedt 1998. Till en början bestod trion av Tess Merkel och Annika ”Annikafiore” Kjærgaard. Den första stora hitlåten var ”Crying at the discoteque” som kom 2000. Två år senare kom de in på Trackslistan med låten ”Sexual guarantee”.

■ ■ 2002 blev Magnus Carlsson medlem i bandet, och vid den tiden hade Lundstedt och han ett förhållande. 2003 var gänget med i Melodifestivalen med ”Not a sinner, nor a saint” (tredje plats).

■ ■ Andra plattan ”Alcazarized” kom 2003. Där hade Neil Tennant och Chris Lowe från Pet Shop Boys varit med och skrivit låtar.

■ ■ 2005 medverkar bandet ännu en gång i Melodifestivalen och blir trea med låten ”Alcastar”.

■ ■ Mellan 2005 och 2007 har bandet ett uppehåll. När de återförenas är bandkonstellationen annorlunda. ”Annikafiore” och Magnus Carlsson har då hoppat av bandet. De tar in Lina Hedlund.

■ ■ 2009 blir Alcazar femma i Melodifestivalen med ”Stay the night” och 2010 är de med igen och kommer till Andra chansen med ”Headlines”.

■ ■ I ”Lotta på Liseberg” avslöjar gänget att de tar en paus på obestämd tid.

ARTIKELN HANDLAR OM