Daniel tar paus – från musiken

Adams-Ray prisad – då lägger han ner: Jag ska inte spela

Foto: Foto: MAGNUS SANDBERG
FÖRSTA BJÖRNEN Daniel Adams-Ray är så glad att han kastar upp sin Rockbjörn i luften.
ROCKBJÖRNEN

I går vann han ”Årets genombrott”.

Nu tar Daniel Adams-Ray, 28, en paus från att vara en offentlig person.

– Jag ska inte spela. Jag ska skriva opretentiöst utan mål, säger han.

En stolt Adams-Ray.

”Svart, vitt och allt däremellan” släpptes i november förra året. Flera av låtarna på albumet blev stora hits och Daniel Adams-Ray blev namnet alla talade om.

I går vann han ”Årets genombrott” på Rockbjörnen Live.

Trots att han har varit en av Sveriges hetaste artister det senaste året, är Daniel Adams-Ray förvånad.

– Det känns jättejättejättekul! Det var inte väntat. Visst, jag har haft enorma framgångar men det betyder inte att jag är en Aftonbladet-artist. Det är lite speciellt att blir årets genombrott nästan 15 år efter jag började göra musik.

110 spelningar

Sedan i november har Daniel Adams-Ray haft runt 110 spelningar, vilket gör honom till den som har spelat mest i Sverige det senaste året.

Nu börjar turnéslitet ta ut sin rätt.

– Det har funkat men det har varit precis på gränsen. Vissa gig känner man att man hade gjort bättre om man hade sovit några timmar till, säger han.

Den 16 september gör Daniel Adams-Ray sin allra sista spelning. Sedan tänker han dra sig tillbaka.

– Efter det tänker jag i princip försöka att inte vara en offentlig person. Jag ska inte spela. Jag ska bara skriva opretentiöst utan mål, säger han.

Lägger du ner musiken?

– Nej, absolut inte! Jag försökte ju lägga ner förut, men det gick inte så bra. Om jag skriver tillräckligt bra låtar, kommer jag att släppa en ny skiva.

Är lycklig

Det Daniel Adams-Ray tycker är problematiskt är kändisstatusen. Den vill han inte tänka på alls.

– Om man skulle börja tänka på hur privilegierad man är som artist så skulle man nog tappa det direkt. Problematiken är hur man uppfattar sin omgivning. Det blir lite skadat, väldigt färgat. Man är i centrum och som låtskrivare är det bra att inte vara i centrum, utan vara en betraktare för att det inte ska bli så egocentriska texter.

Men i natt var det ändå en lycklig vinnare som firade sin Rockbjörn.

– Nu försöker jag fixa in mina bandkollegor. De har inte fått några VIP-armband till efterfesten ännu, säger han och ropar på en ansvarig för Rockbjörnen Live.