”Det var tungt länge”

Louise Hoffsten om sin nya skiva: Pappas död var ett uppvaknande

Foto: Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
Rockigare sound Louise Hoffsten är tillbaka i rampljuset. ”Jag kände att jag gjorde samma sak och samma låt gång på gång”, säger Hoffsten som tog hjälp från nytt håll för att få till ett rockigare sound.
ROCKBJÖRNEN

Ny skiva, ny turné, nytändning.

Men det krävdes en stor sorg först.

– Min pappas död innebar ett uppvaknande för mig, säger Louise Hoffsten inför sin comeback.

Foto: Foto: ULF HÖJER
Louise Hoffsten är högaktuell i ”Stjärnorna på slottet”.

Efter några år under radarn är Louise Hoffsten, 46, tillbaka på allvar.

SVT:s succéprogram ”Stjärnorna på slottet” har placerat henne där hon befann sig under stora delar av 80- och 90-talen: i strålkastarljuset.

– Det är klart att det finns en tanke med att släppa skivan just nu, samtidigt som jag syns i tv. Det är ju så här branschen fungerar, säger hon.

”Looking for Mr God” – Hoffstens trettonde studioalbum – handlar, titeln till trots, inte om något religiöst sökande.

– Jag var lite tveksam att döpa skivan till det, men den titeln var mest kittlande. Gud kan vara allt från munspelet till spriten till kärleken, det är olika saker för olika människor.

”Trött på mig själv”

I stället är skivan en slags artistisk pånyttfödelse, som hon tackar låtskrivarna Sandra Bjurman och Stefan Örn för.

– Jag var så trött på mig själv, jag behövde få input från andra. Jag kände att jag gjorde samma sak och samma låt gång på gång. Vi testade att skriva ihop och det sa klick, som kungen sa.

Resultatet är ett rockigare sound än vad vi har hört från Hoffsten på länge, men ”Looking for Mr God” innehåller också en underton av djup sorg. I fjol avled hennes pappa Gunnar efter en tids sjukdom.

”En stor sorg”

– Det var ett uppvaknande för mig att ”Louise, livet har ett slut, det är begränsat. Du kan inte stå och vänta vid övergångstället, tiden går. Tick, tick, tick, du måste bestämma dig”. När det har varit tungt så länge bestämde jag mig för att förlita mig på lusten till musiken.

Att Louise Hoffsten släpper en fysisk cd-skiva – i en tid när det mesta laddas ner digitalt – innebär också en slags hyllning till sin far.

– Pappa hade tre skivaffärer, jag har vuxit upp i dem kan man säga. Därför är det en stor sorg för mig att tänka att

skivan som företeelse är på väg bort.

FAKTA

Namn: Anna Viktoria Louise Hoffsten Bratt. Ålder: 46. Yrke: Artist. Bor: Enskede gård i Stockholm. Familj: Gift med skådespelaren Dan Bratt. Tillsammans har de sonen Adrian, 8. Aktuell: Hon är en av deltagarna i SVT:s ”Stjärnorna på slottet. Plattan ”Looking for Mr God” släpptes i dagarna.