Tryggt americanasväng

ROCKBJÖRNEN
Foto: Alexander Tillheden/Rockfoto
John Hiatt levererar feelgoodrock.

BORLÄNGE. När musik går på rutin blir det lätt hur tråkigt som helst. Men när en musiker verkligen har rutin, och samtidigt lyckas hålla liv i sin kreativa glöd, händer ofta stora saker.

John Hiatt har gjort skivor i 40 år och stått på scen ännu längre. Han vet hur man lägger upp ett gig, väljer tryggt ihop en setlista med några av karriärens mest omtyckta låtar och lyckas inte minst förmedla en känsla av att de är lika roliga att spela nu som första gången.

Dessutom vet 59-åringen från Indianapolis vikten av att omge sig med riktigt bra musiker. Kvartetten som backar honom i Borlänge är i olika åldrar men låter som att de allihop lärt sig spela genom mångårigt nötande på otaliga syltor. Avslappnat tajt, inga onödiga extravaganser, alltid låten i centrum.

Ett tryggt americanasväng som gör sig väldigt fint i kvällssolen på Venus-scenen när Hiatt roat slänger i väg pärlor som ”Cry love”, ”Memphis in the meantime” och ”Adios to California” från senaste, nytända albumet ”Dirty jeans and mudslide hymns”.

Feelgoodrock, helt enkelt. Och ingen på hela festivalen klär lika bra i hatt.

FAKTA

John Hiatt

Venus, Peace & Love

Bäst: ”Thing called love”. Sämst: Kanske lite väntat set, han hade gärna fått spela mer nytt.