Hon fixar soulstorm


Janelle Monáe

ROCKBJÖRNEN

Den som gick och såg Big K.R.I.T. på Hultsfred eller The-Dream på Peace & Love kunde lätt få för sig att hiphop och r’n’b inte har någon plats på festivaler om det inte handlar om Rihanna-giganter.

Men första kvällen på näst intill utsålda Roskildefestivalen är bilden en helt annan. Wiz Khalifa och Janelle Monáe tar sig båda an näst största scenen och det är tjockt med folk långt utanför tältduken. Trots att The Cure spelar samtidigt.

Prince-känsla

Janelle Monáe, den löjligt begåvade sångerskan och låtskrivaren från Kansas City, gjorde succé på Way Out West i fjol men det är ingenting mot den storm hon blåser upp här.

Med sitt stora neosouliga band och sin skarpa svartvita estetik får 26-åringen i gång ett sväng som får mig att tänka på en riktigt inspirerad Prince, inte bara för att hon gör hans ”Take me with U”.

Hon gör ”I want you back” av Jackson 5 och Charlie Chaplins ”Smile” också, och det skulle kunna betraktas som publikfrieri, men det räcker att se glittret i Monáes blick för att förstå hur mycket hon älskar låtarna.

Lätt att hålla löftet

Och hon har ju några egna killers också.

Som den långsamt soulrocksjudande ”Mushrooms & roses”, i vilken hon även hinner måla en tavla på temat Gud och kärlek.

Innan två helt nya extranummer säger hon att vi måste lova att dansa.

Ett löfte har sällan varit lättare att hålla.

FAKTA

➕➕➕➕ Janelle Monáe

Arena, Roskildefestivalen

Bäst: Riktig kalasfinal med ”Tightrope”.

Sämst: Trängseln, många får knappt se henne.