Wiz Khalifa är en lysande entertainer


Wiz Khalifa

Foto: Mikkel Stenbaek Hansen/Rockfoto
ROCKBJÖRNEN

ROSKILDE. ”Tobaksrökning förbjuden” står det, något oväntat, på några skyltar runt Arena-scenen. Är det därför som så många i publiken i stället röker sånt med sötare doft?

Kanske inte. Snarare handlar det nog om att mannen på scen samlar den publiken. Ingen har sedan kompisen Snoop Dogg sjungit gräsrökningens lov med samma ohämmade emfas som Wiz Khalifa.

Han rappar om att rulla och röka i så många av sina låtar att jag tappar räkningen. 24-åringen berättar att han kommer från Pittsburgh och ”där gillar folk att röka”, samt att han blev tagen i tullen på väg till Roskilde men att de inte hittade något.

Låten ”Young, wild and free”, där han drar rim om att rulla jointar större än King Kongs fingrar, sammanfattar, enligt honom själv, allt han står för.

På Roskilde, en festival där det har rökts i 40 år, passar han givetvis som hand i handske.

Här finns det givetvis utrymme för att moralisera för den som så önskar. Men det går inte att blunda för att Cameron Jibril Thomaz, som Khalifa egentligen heter, är en lysande entertainer. Och det beror mindre på att han tjatar om gräs och betydligt mer på att den tanige piratrapparen är en karismatisk scenperson med ett tajt litet band och setet fullt av hits.

Mest handlar det förstås, som i ”No sleep”, om att partaja dygnet runt. Men i nya ”Work hard play hard” sjunger Khalifa även om vikten av att jobba hårt för det man tror på.

För han har ju en businessman i sig också. Han vet värdet av att hoppa in hos populära kollegor som Maroon 5 och T-Pain, och det är ”Payphone” och ”5 o clock” som drar ned allra mest jubel i kväll.

FAKTA

➕➕➕ Wiz Khalifa

Konsert på Arena, Roskildefestivalen

Bäst: ”Black and yellow”.

Sämst: Gräshyllandet blir lite tjatigt.