”Det är inte mörkt än”

Bossen gav allt för publiken i Oslo – och hånade polisen i London: Kyss min bak

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Vägrade ge sig Bruce Springsteen och Steven Van Zandt kämpade på i Oslo, fast beslutna att ge den norska publiken tröst och hopp ett år efter Utøya-massakern. Springsteen var nära att slå sitt tidigare konsertrekord på tre timmar och 48 minuter.
ROCKBJÖRNEN

OSLO. Bruce och bandet hade lovat Oslo en helkväll.

Norrmännen fick mer än så.

De fick – snudd på – ett nytt rekord.

– Det är inte mörkt än, sa sångaren när han påbörjade kavalkaden av extranummer.

40 000 trogna Bruce-fans tog sig till arenan Valle Hovin.

Kärleken mellan Bruce Springsteen och Skandinavien är vida känd.

Och att döma av gårdagens konsert har de som lyckats få biljetter till Göteborg i nästa vecka något ­rejält att se fram emot.

Sångaren var så ivrig att komma igång att han började showen hela 30 minuter före utsatt tid – och slutade den 30 minuter efter vad som var sagt.

– Det är inte mörkt än, sa sångaren och körde ett e­xtranummer. Och ett till. Och sju till.

Allt som allt stod bandet på scen i tre timmar och 44 minuter, enligt fansajten Backstreets.com.

Längsta spelningen

Hade de stannat kvar i fem ynka minuter till hade de slagit rekord – igen – på ”Wrecking ball”-turnén. Det var för lite över en månad sedan som bandet den 17 juni slog rekord på Estadio Santiago Bernabéu i Madrid, där de uppträdde i tre timmar och 48 minuter, vilket är landets längsta spelning någonsin.

Att Bruce Springsteen och hans E Street Band ville göra en speciell spelning för norrmännen i går stod klart tidigt.

– Vi vill ge de här fina människorna en känsla av tröst i den svåra tid som är, sa bandmedlemmen Little Steven till Nöjesbladet bara timmar innan bandet äntrade scenen.

Redan i kvällens första låt, en aukustisk version av ”The promised land”, tog Bruce Springsteen upp Norges svåra tid. Sedan följde låt efter låt med samma tema: Kamp, framåtanda, hopp.

– Det är helt fantastiskt … vilken hyllning, sa en kvinna med gråten i halsen när de sista tonerna till ”No surrender” klingade ut.

– Det är det här det handlar om, att fortsätta kämpa och inte ge upp. Det här är hans meddelande till oss efter 22 juli, sa hon innan hon började sjunga med i ”Two hearts”.

Gav en känga

Men allt var inte bara sorg och mörker. Springsteen passade också på att ge ännu en känga till Londons ­polis, som han sa ”kunde kyssa hans bakdel”. Sångaren verkar fortfarande vara lite stött över att de stoppade hans extranummer med Sir Paul McCartney i Londons Hyde Park, den 14 juli.

– I det här landet har ni inga sådana lagar. Vi kör tills det är mörkt.

Vilket det aldrig blev. Vid flera tillfällen tittade Bruce Springsteen upp på himlen och bara skakade på huvudet och skrattade.

Springsteen höll på 30 ­minuter över utsatt tid. Och enligt norsk polis var det aldrig någon fara att någon skulle dra ur sladdarna och stoppa ljudet som i England.

– Nej, vi är inte som engelsmännen, vi hade bestämt oss för att han skulle få köra klart, säger Finn Belle, operationsledare vid Oslo polisdistrikt, till VG Nett.

Oklart med spelning

Det är fortfarande oklart om Bruce Springsteen och E Street Band kommer att spela på kvällens minnesceremoni vid Rådhusplassen, då Norge markerar ettårsdagen efter terrorattackerna i Oslo och på Utøya.

Läsarna: Blir magiskt nästa helg

Utdrag från gårdagens liverapport på Nöjesbladet.se från konserten.

19.43: Kommentar från Steffe: ”Bruce är alltid på det bästa av humör, men linjen mellan svärta och sorg och lycka och framtidshopp är minimal, hoppas Oslo får ett minne för livet ...”

20.07: Kommentar från ­Stefan: Är inte Land of hope and dreams med ikväll så ska nån avgå... :)

20.12: Kommentar från Per: Garanterat magiskt nästa helg ...

20.20: Kommentar från Bruce Rocks: Jag har beställt fint väder nästa helg .. så då blir det det. Punkt Slut

20.20: Kommentar från Simao:

Nästa Lördag är det dags! Bruce text och musik är en magi och förälskelse varje dag man lyssnar!

20.25: Kommentar från ewa: Det gör inget att vädret varit mindre bra på min semester när jag har lördag den 27 juli att se fram emot med Bruce och mina barn och bästa vänner!

21.27: Kommentar från Trötter: Såg han på Ullevi 1985 – vägrar att se honom efter det. Vill inte förstöra den bästa konsert jag sett.

21.42: Kommentar från Danne från Umeå: Hur kan det vara en sån mäktig upplevelse att läsa ett livereferat? Jag ryser ibland.

22.27: Kommentar från Mannen: Haha bra att ge England en dänga där av Bruce.

22.49: Kommentar från Laila: Åh jag blir galen ... hur mkt kan man längta???? Jag vill också ha fest med Bruce ... hoppas han bjuder till en riktig dans o festhelg i ­Göteborg!!!