Jones strör socker över sina idoler

Så många får Tjuren från Wales i Dalhalla

1 av 5 | Foto: Micke Alvmarken/Rockfoto
Tom Jones blickar utåt i stället för inåt.
ROCKBJÖRNEN

RÄTTVIK. När Tjuren från Wales gästar Dalhalla har han med sig alla sina favoritartister i fickan.

Det blir en show fylld av kärleks­fulla blinkningar.

En väldigt lyckad sådan, d­essutom.

Med sina 50 år i showbiz har Tom Jones skaffat sig ett gediget förråd av hits. Han skulle kunna bjuda Dal­halla-publiken på en dygnslång nostalgishow, om han bara ville.

Men istället för att välja den enkla vägen, tar han tillfället i akt att hylla sina hjältar. Sina inspirationskällor. Sina idoler.

Osar 60-talssoul

Hårt, hårt kramar han sina favoritlåtar, men utan att kväva dem. Bland annat gör han en cover på Leonard Cohens bitterljuva ”Tower of song” och förklarar att det är låten som bäst beskriver hans liv. Det strös även socker över Otis Reddings namn när den 72-åriga super­pipan och hans ­tiomannaband går loss i ett nummer som osar 60-talssoul.

Kärleksfulla hyllningar

Visst. Hedra-sina-hjältar-idén är­ ­lite förväntad med tanke på att det är ­temat på hans senaste skiva, samt att gubben alltid varit en vän av tolkningar.

Men ändå.

Det finns något djupt sympatiskt i att fylla sin show med kärleksfulla hyllningar, snarare än att ställa sig på scen och skrika Jag, Jag, Jag.

Tjuren från Wales gör en viktig poäng: han bevisar att det kan vara mycket mer värdefullt att blicka utåt, i stället för in i sig själv.

Tom Jones

Dalhalla, Rättvik. Publik: Drygt 4 000. Utsålt. Längd: En och en halv timme. Bäst: Att han vågade göra en flamenco-version av ”Delilah”. Sämst: Kvällen kändes lite för kort. Nästa gång vill vi höra mer av dig, mister Jones! Fråga: Hur höga är oddsen för att regndropparna börjar falla precis innan han ska sjunga ”Didn’t it rain”?

Tara Moshizi

ARTIKELN HANDLAR OM