Njut på ny lyxig musikfestival

Gainesville vill vara ett alternativ – för den lite mognare publiken

1 av 4
”Alla är välkomna” Anna Järvinen är ett av dragplåstren på festivalen Gainesville som går av stapeln i Lilla Galärparken på Djurgården på fredag. Arrangören Janne Kleman beskriver festivalen som ”en latare variant av Way Out West”.
ROCKBJÖRNEN

Lugn och ro, lågt tempo och sober publik.

Musikfestivalen Gainesville är så långt från häxblandningar och tonårshångel man kan komma.

– Men det är absolut ­inte en dyster tillställning, säger arrangören Janne Kleman.

Festivalen kör i gång ­fredagen den 17 augusti i Lilla Galärparken på Djurgården. Det var också här, under sin första sommar­semester på över ett årtionde, som arrangören Janne ­Kleman, 40, kom på idén.

Längre pauser

– Jag hade jobbat med Hultsfredsfestivalen i 16 år. Det är inte så att jag ­vantrivts där, tvärtom, men jag har blivit äldre och min uppfattning om hur jag vill att en festivalupplevelse ska se ut har förändrats.

Svaret blev Gainesville, döpt efter Tom Pettys hemstad, en festival för ett äldre klientel med färre spelningar, längre pauser, lyxigare mat och impor­terad öl.

– Jag vill prata med mina kompisar, äta god mat och jag tycker faktiskt att det är godare att dricka en kall öl i stället för något ljummet ur en petflaska.

Han beskriver Gaines­ville som en latare variant av Way Out West, i alla fall om man är Stockholmare.

– Det är en liten sak, mycket intim. Egentligen gör jag exakta motsatsen mot det jag gjorde förut. Då var det jättemånga band för en yngre publik, nu är det jättelite band för en äldre publik.

Lugnare tempo

Vad gör du om det kommer en massa ungdomar som dricker och håller låda?

– Då får de göra det, alla är välkomna. Jag är inte ­elitist och rensar bort folk. Det är ingen fara om det kommer kids och dricker sprit, de uppför sig säkert bättre än vi som är lite äldre.

Det blir inte tråkigt det här?

– Det blir absolut inte en dyster tillställning, bara ett lugnare tempo.

Det här är Gainesville

Janne Kleman.

Vad: Festival för ­vuxna.

När: Fredag 17 ­augusti, 12.00 till 00.00.

Var: Lilla Galärparken, Djurgården.

Vem: Nick Lowe, ­Tomas Andersson Wij, Anna Järvinen ­Loosegoats, Karima Francis, The Nomads, Sophia Knapp, ­Gustaf Törling.

Klemans tre käpphästar

1 Langos

– Jag går inte till langosvagnen, jag tycker inte att det är gott. Festivalmat är oftast inte det, funkar någon dag men ­inte mer.

2 Program

– Det brukar vara stressigt, saker krockar och man missar grejer som man vill se. Man hetsar från scen till scen, det blir för många bra spelningar.

3 Vischan

– Det är skönt att inte ­behöva dra från staden. Det är en hundring med taxi hem, man slipper ­resa och man får vara kvar i Stockholm.

ARTIKELN HANDLAR OM