”Rockbjörns-gitarren” gav Popkollo 10 000 kronor

Kändisarnas autografer kommer att hjälpa unga tjejer att lyckas i musikbranschen

1 av 2 | Foto: Popkollo
ROCKBJÖRNEN

Efter årets Rockbjörnsgala auktionerades en Gibson-gitarr fullmatad med kändisautografer ut.

Och de drygt 10 000 kronorna går till organisationen Popkollo, som hjälper unga tjejer att lyckas i musikbranschen.

– Det betyder jättemycket. Nu kan fler tjejer få vara med på våra kollon, säger Hanna Rotherlius på Popkollo.

Foto: Privat
Hanna Rothelius.

Sean Banan, Anneli Rydé, Patrik Isaksson och Timoteij är några av de svenska musikstjärnor som signerat Gibson-gitarren som auktionerades ut efter årets Rockbjörnsgala som hölls på Gröna Lund den 29 augusti.

Nu är gitarren såld och prislappen slutade på 10 1000 kronor. Pengarna går organisationen Popkollo, som anordnar musikläger för unga tjejer.

– Det känns jättekul, det betyder mycket för oss att få nå ut med vår verksamhet, säger Hanna Rothelius, sponsoransvarig på Popkollo.

Nu kan fler tjejer delta

Popkollo startade 2003 och nu har musiklägret för tjejer växt till en riksorganisation med åtta lokala föreningar från Umeå i norr till Malmö i söder. Pengarna som inbringades i auktionen kommer nu att användas till att låta fler unga kvinnliga musiker hitta sin talang. För de som inte har ekonomiska medel att betala sin tid på kollot finns nämligen en fond som kan bekosta deltagandet. Nu har den fyllts på med 10 1000 kronor.

– Varenda tjej i varenda liten by i Sverige ska veta om att de finns en möjlighet att få vara med på det här, säger Hanna Rothelius.

Artisterna blir förebilder

Enligt Hanna kommer pengarna att kunna ge minst fyra tjejer chansen att få vara med på Popkollot. Att tillskottet kommer från just försäljningen av en gitarr full av artistautografer tycker organisationen är extra roligt. 

– Vi jobbar mycket med förebilder och då är det alltid bra att veta att verksamma artister känner till Popkollo, de kanske känner igen sig själva i det vi gör och i att det inte är lika självklart för tjejer att starta band, säger Hanna Rothelius.

FAKTA

Popkollo

Popkollo syftar till att på sikt uppnå en jämställd musikbransch och i förlängningen ett jämställt samhälle. Varje år anordnar föreningen musikläger för unga kvinnliga musiker och sångerskor i flera svenska orter.

   Under lägret får tjejerna en bred introduktion i musikens värld med bland annat låtskrivande, studioinspelning, inspirationsworkshops med artister och en avslutande konsert.

   Under höstlovet (31/10–3/11) kommer man att anordna Smak av Popkollo i Hultsfred, för unga tjejer mellan 10-19 år.

   Popkollo Madame, för tjejer över 18 år, kommer att hållas i Gng och Stockholm den 30/11–2/12.

   Läs mer på popkollo.se

Kändisarna som signerade ”Rockbjörnen”-gitarren

Dead By April

Plura

Jacob Samuel (The Poodles)

Regina Lund

Patrik Isaksson

Sean Banan

David Lindgren

Timoteij

Karl Martindahl

Kicken

Dr Alban

Eric Amarillo

Conny Blom

Anneli Rydé

Lizette & Mic Michaeli (Europe)

ARTIKELN HANDLAR OM