Så bra är Loreens nya singel

Nöjesbladets Markus Larsson har recenserat ”Crying out your name”

Foto: CAROLINA BYRMO
Loreen firar sina två Rockbjörnar – för Årets kvinnliga liveartist och Årets låt. Nu kommer hennes nya singel.
ROCKBJÖRNEN

POP Jämfört med resten av samtiden är Loreen som Trazan och Banarne.

Livsfilosofin kan sammanfattas med två ord: stressa inte.

De flesta som haft liknande

i Melodifestivalen och Eurovision Song Contest hade vid det här laget släppt minst två studioalbum och en julskiva och gjort 38 turnéer.

Men där andra satsar på att smida medan järnet är varmt använder Loreen arbetsmetoden ”less is more”. På två år har hon släppt fyra singlar.

Men tack vare genomslaget för ”My heart is refusing me” och ”Euphoria” – de har spelats överallt hela tiden – har det samtidigt känts som om Loreens karriär har varat i ett decennium.

Gråa hår

Det långsamma tempot beror på att Loreen är en omständlig perfektionist som inte lämnar en enda detalj åt slumpen.

Den utdragna och omskrivna processen bakom ”Euphoria” gav exempelvis Christer Björkman och skivbolaget gråa hår och ångestattacker. Det tog en evighet innan Loreen tackade ja till bidraget. Och det dröjde ännu längre innan hon var nöjd. Allt måste stämma med hennes vision.

Det har gjort att Loreen redan har ett omisskänligt uttryck, trots att hon verkar i genre som lätt försvinner i ett anonymt radioskval. Man vet att det är en Loreen-låt efter bara några sekunder.

Precis som förut är ”Crying out your name” majestätisk danspop. Texten handlar om olycklig kärlek, stråkarna drar fram som en vinterstorm, trummorna är brittisk trip hop och sången är ett litet konstverk i sig. Det låter som en ravefest i trollskogen.

Sparar bästa till sist

”Crying out your name” är inte en killer. Det är snarare en typisk mellansingel som sakta ska bygga upp intresset för kommande albumet ”Heal”. De bästa singlarna sparas antagligen till senare.

Men låten förstärker intrycket av att Loreen inte tänker gå samma väg som otaliga artister från Melodifestivalen före henne.

”Heal” kommer inte att bli ett slafsigt hafsverk.

Fotnot: Singeln släpps på måndag 8/10.

FAKTA

Loreen

Crying out your name

Metronome/Warner