Avslöjandet får fans att dregla

Nöjesbladets Markus Larsson möter Depeche Mode i Paris – så blir nya skivan & turnén

1 av 5 | Foto: NIKOLAJ JAKOBSEN
Charmigt obekväma Martin Gore, Dave Gahan och Andrew Fletcher radar upp sig för att möta pressen i Paris. De är på gott humör – samtidigt charmigt obekväma. Men klart är i alla fall att Depeche Mode gör en stor Europaturné, bland annat till Sverige, och Gore avslöjar också lite om hur nya skivan kommer att låta.
ROCKBJÖRNEN

Martin Gore får en fråga och tänker efter.

Hur det är att turnera nu för tiden? Hmmm.

– Skillnaden är att jag faktiskt vet hur det känns att stå på en scen i dag, förut var jag mest full, säger han.

Och utöver det?

Vad får fansen och journalisterna veta under Depeche Modes presskonferens i Paris?

Namnet på den nya och kommande skivan som släpps nästa år? Nej. Vilken som blir första singeln? Nix. Vilket skivbolag som över huvud taget ger ut plattan? Ej klart ännu. Vad Martin Gore tänker ha på sig på scen? Inte hunnit tänka på det.

Gore säger däremot att musiken som de just har spelat in, gruppens trettonde studioalbum, liknar en hybrid av ”Violator” och ”Songs of faith and devotion”.

Något som borde få snålvattnet att forsa nerför fansens hakor. Det är två av gruppens mest älskade albumtitlar.

Glada fans står längst bak i lokalen och hojtar. Journalister sitter i mitten och muttrar. Och det är kindpussar överallt. Vi är trots allt i Frankrike.

Den brittiska synthtrion – Martin Gore, Dave Gahan, Andy Fletcher – är charmigt obekväma och vänliga. Och ”frågorna” blir, som vanligt, därefter:

Ni ser fantastiska ut! (”Tack.”) Tycker ni fortfarande att ni är bäst i er genre? (”Ja, naturligtvis!”) Känner ni till någon fransk mediaperson? (”Märks det inte att vi helst undviker media?”) Skulle ni kunna uppträda med en klassisk orkester som Metallica? (”Det fungerar säkert, men vi skulle antagligen inte göra det.”)

Klart är i alla fall att gruppen gör en stor stadiumturné i Europa nästa år. Och Dave Gahan erkänner att han har lika dimmiga turnéupplevelser som Martin Gore.

– Men jag tröttnar aldrig på att spela live. I ”Never let me down again” känns det alltid som om det inte finns något avstånd mellan oss och publiken. Det är svårt att säga adjö till den känslan efter en turné.

Depeche Mode spelar i Borlänge till sommaren. Men när turné­datumen rullas upp på skärmen efter presskonferensen står det:

”27 juni. Peace And Love Festival. Stockholm.”