Systrarna firar ännu en triumf

First Aid Kit bevisar att de bara blir starkare och starkare – så många får de!

1 av 3 | Foto: Petter Hellman/Rockfoto
BÖRJAR BLI FOLKLIGA Klara och Johanna Söderberg i First Aid Kit har redan en sådan bra publikkontakt att de snart kan stämplas som folkliga.
ROCKBJÖRNEN

First Aid Kit vänder hem till Stockholm och bevisar att de bara växer som liveakt för varje konsert de gör.

Var ska det här sluta, egentligen?

Förutom succéspelningen på Way Out West i somras har vi knappt fått låna First Aid Kit från utlandet i år. Så det är onekligen viss homecoming-stämning när Klara och Johanna Söderberg tar setet de har firat så stora triumfer med i USA till två utsålda kvällar på Cirkus (konsert även i kväll). Lika utsålt blir det i Göteborg och Malmö i november.

Spännvidden på Cirkus-publiken indikerar att systrarna från Svedmyra, efter alla hyllningar, Polarpris-konserter och radiospelningar av hiten ”Emmylou”, rent av håller på att bli folkliga.

Får mig att häpna

Helt klart är att de, likt alla sina legendariska förebilder inom country, folk och rock, har förstått att det inte finns några räkmacksvägar till det stora artisteriet. Det handlar bara om att turnera, möta och lära känna sin publik.

Och den självklara ledighet som de tar sig an Cirkus med får mig ännu en gång att häpna.

Det är bara Klara på gitarr och Johanna på keyboard och lite autoharp samt en trummis (ibland två). Men det händer så mycket bara Klara trycker till lite extra på vokalerna i den bitterljuva ”New year’s eve”. För att inte tala om när systrarna skjuter undan mickarna och gör ”Ghost town” helt oförstärkt, med takfläktarnas surrande och publikens försiktiga körsång som enda fond.

Modiga och lyhörda

Sånt krävs det mod och stor lyhördhet för att gå i land med. Men det blir så intimt att det för några ögonblick känns som att vi känner varandra allihop.

Som om inte det vore nog serverar de sin omtalade tolkning av Paul Simons ”America” som extranummer och plockar in Howlin’ Pelle Almqvist för att göra Johnny Cash av Conor Oberst-stämman i ”King of the world”.

Är bara början

Mest hisnande: First Aid Kit verkar i ett hörn av populärmusiken där ål­der och erfarenhet bara är en styrka.

De kommer således troligen fortsätta att bli bättre ganska länge till.

First Aid Kit

Plats: Cirkus, Stockholm. Publik: 1750 (utsålt). Längd: 75 minuter. Bäst: ”Ghost town” och Richard Dawkins-hyllningen ”Hard believer”. Sämst: Helt irrelevant att leta fel här.