Klassiskt - aldrig ängsligt

Def Leppard vände flygkaos till sin fördel

Oförställd showDef Leppard bjöd på en ­intensiv resa där varje låt kändes som ett potentiellt extranummer.
ROCKBJÖRNEN

Def Leppard har lärt sig vända bakslag till fördel.

Till och med en försenad flygresa till Sverige.

Att man knappt längre reagerar när arrangören i Helsingborg kliver ut på scenen för att berätta att bandet har ”haft lite ­problem med planet” ­säger mycket om Def Leppards historia. Succékarriären har kantats av en del sot. Nyligen ­berättade till exempel ­gitarristen Vivian Campbell att han är mitt i en cancerbehandling.

En intensiv resa

Men britterna är också duktiga på att dra fördel av haverierna, till och med små som i dag. Medan ett trasigt flygplan tvingar fansen att vänta en timme extra i den kylslagna julikvällen hinner mörkret lägga sig över vackra Sofiero. Bandet slipper elda ljusshow för kråkorna. Framför allt verkar tidsnöden få Def Leppard att komprimera setet. I stället får vi en intensiv resa där varje låt känns som ett potentiellt extranummer. ”Love ­bites”, ”Animal” och ”Foolin’” är avklarade ­redan efter 20 minuter.

Showen är klassisk och enkel. Inga ängsliga försök att vara 2013. Bara ­ärlig och oförställd rockunderhållning där yviga 80-talsrörelser samsas med kristallklart AOR-ljud och hifi-körer. ”Rock of ages”, ”Hysteria” och ”Armageddon it” kan ­nära nog mäta sig med de lyxproducerade studioversionerna.

Picknickmysigt

Det är absolut välspelat, genomtrevlig och picknickmysigt. Men heller ingen brännande liveupplevelse man blåser av ­filten av.

Fotnot: Def Leppard spelar på Vaksala Torg i Uppsala i kväll.

FAKTA

Def Leppard

Konsert på Sofiero, Helsingborg.

Bäst: Okej. Nu nördar vi ner oss, men ljudet? Herregud. En scen i skogen har nog aldrig låtit bättre.

Sämst: ”Make love like a man”.

ARTIKELN HANDLAR OM