The Darkness gör vad de kan bäst

Joacim Persson om The Darkness i Karlstad: Skratten förlöser spelningen

Foto: Foto: Lotta Anelid Karlgren/Rockpix
Det var några år sedan Brittiska glamrockbandet The Darkness kändes relevant. Men i Karlstad gör de vad de alltid gjort bäst - bjuder på show och överdriver alla klyschor genren någonsin odlat fram.
ROCKBJÖRNEN

Om Monty Python ­någonsin hade gjort en sketch om ett rockband med storhetsvansinne vore den just så här.

Som en konsert med The Darkness.

För två år sedan såg jag ­Monster Magnet spela på Karlskogakapitlet av Putte i Parken.

Det var för bedrövligt. Inte för att New Jersey-bandet var dåligt utan för Dave Wyndorf tvingades förnedra sig i en grop framför runt 50 personer. Lokala ­demoband hade större publik.

Humor och reptilriff

Det hade förmodligen aldrig hänt här i Karlstad.

Solstaden har alltid vårdat relationen till sina distade favoritband. En slags ­outtalad hederskodex, för rockens skull. Därför är det inte ­heller orimligt att The Darkness får ­avsluta första ­festivalkvällen i vackra Mariebergsskogen. Trots att det egentligen var några år ­sedan bandet kändes relevant.

Och Darkness gör vad de kan allra bäst. Britternas konserter har alltid handlat lika mycket, ­eller mer, om show och att överdriva alla klyschor som genren någonsin odlat fram. Lika mycket humor som befriande reptilriff.

Allt är överstyrt

De refrängexplosiva låtarna har fungerat som alibi för alla dumcharmiga utspel. Allt är överstyrt. Gitarrer. Scenkläder. Allsångsövningarna med publiken. Spandexhopp, mellansnack och Justin Hawkins lättälskade John Cleese-kliv över scenen.

Det är också humorn som räddar bandets första och onödigt ofokuserade halvtimme i Karlstad. Skratten som frontmannen som vanligt gräver fram ur publiken förlöser hela spelningen.

FAKTA

The Darkness

Plats: Stage of joy, Putte i Parken

Bäst: "Get your hands off my woman"

Sämst: Mycket får man ta med festivalljud. Men med nivåer som ett skenande flipperspel är inledande "Every inch of you" faktiskt helt olyssningsbar.