”Folk är chockade över hur det ser ut”

Tonvis med skräp ligger fortfarande kvar efter 50 000 besökare på Bråvallafestivalen

1 av 5
ROCKBJÖRNEN

Sönderslagna stolar, leriga tält, matrester och tomburkar.

Flera ton skräp ligger fortfarande kvar på Bråvallaområdet.

– Folk är chockade över hur det ser ut, säger Micke Lindquist, miljöansvarig och konsult för FKP Scorpio.

Foto: PETER HOLGERSSON / RUNPIX & BILDBYRÅN
Milkael Lindquist, miljöansvarig och konsult för FKP Scorpio, är chef för städningen och berättar att detta är en typisk europeisk festival när det gäller nedskräpningen och billiga importerade campingprylar gör att många köper och lämnar sina saker.

Bråvalla festival blev Sveriges största festival under den gångna helgen med 51 590 besökare. På eftermiddagen i söndags drog städarbetet i gång – men fem dagar in i arbetet finns fortfarande tusentals tält, brassestolar och burkar kvar på området. Något som fått Norrköpingsbor att reagera.

– Folk är chockade över hur det ser ut. De har aldrig sett något liknande. Men eftersom det är Sveriges största festival så blir det också den festival med mest sopor, säger Micke Lindquist, miljöansvarig och konsult för FKP Scorpio, som arrangerar festivalen.

Kör iväg pantsamlare

Micke Lindquist hoppas att alla tält och sopor är borta under fredagskvällen och att finjusteringar kan göras under helgen. Men arbetet har tagit tid. På grund av vädret har skräp blåst bort – samtidigt har obehöriga vistas på området.

– Jag blev inkallad väldigt sent. De (FKP Scorpio) ringde strax före festivalen och sa att de behövde hjälp. Så jag fick planera snabbt och utefter det har det fungerat bra, säger Micke Lindquist.

– Men sedan har vi inte haft så många funktionärer från början som kunnat sköta städningen. Det blir tuffare för dem som jobbar nu. Hade det funnits fler från början så hade vi kommit längre.

Överallt ligger rester av tält, sovsäckar, dryck och mat. Polis har tvingats ingripa när människor kommit med skåpbilar och lastat skräp.

– Det är mest pantburkar och flaskor som de är ute efter att stjäla. Sedan behövde vi inte göra en större åtgärd mer än att vi sa åt dem att lämna området, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl på polisen i Norrköping.

16 ton brassestolar

Enligt avtal ska FKP Scorpio först grovstäda området som sedan ska godkännas tillsammans med kommunen. Därefter anmäls en slutbesiktning som ska verkställas senast tio dagar efter festivalens slutdatum. Då ska området vara helt avstädat och eventuella skador åtgärdade.

Fem dagar in på avstädningen står fortfarande mellan 3 500 och 4 000 tält kvar på festivalområdet – och Micke Lindquist förväntar att de kommer att städa bort ungefär 16 ton brassestolar. Funktionärerna hjälper till att städa har fått gå sig på festivalen under helgen och de som Nöjesbladet pratar med är flyktingar som bor i Norrköping.

– Biljetterna är mycket dyra så det är bra att man kan gå in gratis och i stället städa nu, säger en av städarna som inte vill gå ut med namn.

I början på nästa vecka förväntas området vara helt avstädat.

FAKTA

Bråvalla festival anordnades på Bråvalla flygfottilj utanför Norrköping.

På området har folk haft med sig ungefär 2 och en halv miljon burkar och flaskor. Runt 300 – 400 000 ligger fortfarande kvar på festivalområdet och flera tusentals förväntas finnas i utkanterna.

16 ton brassestolar kommer att städas bort från området.

Mellan 3 500 - 4000 tält står fortfarande kvar på grönområdet.

ARTIKELN HANDLAR OM