De städar Bråvallafestivalen – får en festivalbiljett i lön

Skatteverket: ”Förutsätter att de betalar arbetsgivaravgifter”

1 av 12 | Foto: PETER HOLGERSSON / RUNPIX & BILDBYRÅN
LUGNET EFTER STORMEN Bråvallas festivalområde liknar en soptipp – kaoset städas enligt upgifter till Nöjesbladet upp av flyktingar som får en festivalbiljett i lön.
ROCKBJÖRNEN

Bråvallafestivalen låter flyktingar städa området.

Betalningen: varsin festivalbiljett.

– Jag förutsätter att de betalar arbetsgivaravgifter, säger Skatteverkets jurist Pia Blank Thörnroos.

Bråvallafestivalen sålde slut och tog emot 51 590 besökare förra helgen.

Just nu arbetar ett drygt 90-tal personer med att städa undan tusentals kvarlämnade tält, tomburkar, matrester och annat skräp. Enligt uppgifter till Nöjesbladet är det i huvudsak flyktingar som utför städningen.

Lönen: en biljett

Som betalning för arbetet har de givits varsin entrébiljett till festivalen.

– Biljetterna är mycket dyra så det är bra att man kan gå in gratis och i stället städa nu, har en av städarna sagt till Nöjesbladet.

Nöjesbladets fotograf Peter Holgersson var igår på plats vid festivalområdet:

– Det är riktigt sunkigt där, med halvurdruckna ölburkar och urin. Men det var god stämning bland de som städade, säger han.

Men oavsett den goda stämningen. Festivalbiljetten kostar 1 800 kronor och det är att anses som lön, enligt Skatteverkets jurist Pia Blank Thörnroos.

– Det här är ett arbete som utförs åt arrangören. Då gäller skattelagstiftningens regler och har man fått festivalbiljetten för att först kunna gå och titta på konserterna och sedan städa området så är det att anse som betalning, säger hon.

Måste betala mellan 25 000 och 50 000 kronor

Beroende på om städarna är under eller över 25 år så varierar arbetsgivaravgiften mellan 278,82 och 565,56 kronor för värdet av entrébiljetten.

Totalt måste alltså arrangören FKP Scorpio betala mellan 25 000 kronor och 50 900 kronor till Skatteverket om det rör sig om totalt 90 personer som städar.

– Som skattetjänsteman förutsätter jag att arrangören kommer ha lämnat kontrolluppgifter till sista januari 2014. Arbetsgivaravgiften skall de betala månaden efter att de gett ut biljetten, säger Pia Blank Thörnroos.

Däremot tror hon inte att städarna riskerar att begå något skattebrott. Inkomsten på 1 800 kronor ska läggas på den totala årsinkomsten.

– Om det är, som du säger, flyktingar som är där och städar så är det inte så troligt att de kommer upp i en inkomst på 18 825 kronor som krävs för att betala skatt, så de begår nog inga skattebrott. För dem spelar det ingen roll, men arrangören ska självklart betala sina avgifter ändå, säger hon.

Arrangören FKP Scorpios vd Folkert Koopmans hälsar via mejl:

”Vi håller oss till de lagar och regler som finns, och betalar alla avgifter och skatter som kopplade till hela vår verksamhet.”