Patti: Jag älskar det här turnélivet

Stjärnan om sina Sverigebesök: Folk här är fantastiska

1 av 3
Patti Smith när hon tog emot Polarpriset 2011
ROCKBJÖRNEN

Hon är en av våra största kvinnliga rockstjärnor.

Men själv ser hon sig främst som poet.

- Jag är egentligen ingen musiker, säger Patti Smith till Nöjesbladet.

Under förra året spelade hon på festivalen Stockholm music & arts.

Nu är Patti Smith, 66, ­Sverigeaktuell igen.

- Det är exalterande men precis som för vem som helst så känns det också ­jobbigt. Jag måste lämna hemmet, min dotter och ­katterna. Så det är med ­blandade känslor jag åker i väg, säger hon.

Förlorade sin make

Hon är mitt i packandet inför turnén hemma i lägenheten i New York. Hon längtar efter att återgå till ­turnérutinerna, att sova i en buss och åka genom olika länder.

- Vi är nästan som en ­militär operation. Vi bor ­tillfälligt, vi jobbar tillsammans och alla behandlas på samma sätt. Jag älskar den här typen av liv.

Hon är vän med Johnny Depp och Bob Dylan och har levt ett liv vid sidan av MC5-stjärnan Fred Smith. Men livet har inte alltid ­varit en dans på rosor. Hon har förlorat vänner, sin make, sin bror, sin ­älskare och då har pennan alltid funnits nära.

En performer

- Skrivandet har alltid varit viktigast. Jag är egentligen inte en musiker, jag kan inte spela några instrumentutan ser mig själv mer som en performer, eller poet.

Så småningom blev även musikkarriären ett faktum och musiken ett utlopp.

- När man mister folk är det klart en del av det reflekteras i det man gör. Precis på samma sätt som att boken ”Just kids” handlar om ­Robert (Mapplethorpe) ­eller albumet ”Gone again” handlar om hur jag miste min man.

Känslosam kväll

Senast Patti Smith träffade First Aid Kit rörde de henne till tårar. Nu ska duon vara förband åt henne i Sverige.

- Hela kvällen i samband med Polarprisutdelningen var så känslosam. Att höra artister framföra mina låtar var rörande. First Aid Kits ”Dancing barefoot” var ­extra känslosam eftersom jag skrev låten till min döde make. Jag sjunger den ofta men jag hör aldrig någon annan göra det. Deras tolkning var så vacker och den påminde mig om när jag ­vara ung och när han var vid liv.

”Var en stor ära”

Två år har gått sedan hon mottog priset och utmärkelsen betyder fortfarande mycket för sångerskan.

- Det var en stor ära. Varje gång man får en sådan stor uppmärksamhet så leder det till att människor ser dig på ett annat sätt. De tar ditt arbete lite allvarligare. Många tror att jag är en konstig poet eller punkrockare, de blev nog förvånade över att mitt arbete ansågs så allvarligt av Polar­prisets jury.

1 av 2
Gillar havet.

Patti Smith om...

Sommarturnén:

- Under turnén har jag valt att bara åka till platser som ligger mig varmt om hjärtat. Jag gillar verkligen Sverige och människorna där är fantastiska, därför åker jag dit gång på gång.

Att skriva böcker i Sverige:

- När jag kommer hem från turnén ska jag börja skriva på två nya böcker. Den ena är en deckare och den andra är en som liknar min tidigare bok ”Just kids”. Fast den handlar mycket om musiken och andra delar av mitt liv också, inte bara om Robert Mapplethorpe och mig som i ”Just kids”. Jag har alltid känt att Sverige är en bra plats för att skriva, och jag älskar svenska deckare. Varje gång jag är vid havet i Sverige får jag samma känsla. Jag skulle verkligen ­vilja testa att vara där en längre period och skriva.

Kärleken till den svenska naturen:

- Jag älskar havet och vill vara ute i naturen. Kustlinjen och det böljande svenska land­skapet är fantastiskt.

Spelar på Dalhalla i kväll

Ålder: 66 år.

Yrke: Poet, låtskrivare och artist.

Bor: New York.

Milstolpar: Fick sitt kommersiella genombrott med albumet ”Easter” 1978. 2011 mottog hon musikpriset Polarpriset för ”betydande insatsen inom musiken”.

Sverigeaktuell:

I kväll - Dalhalla, Rättvik.

I morgon - Tillsammans med First Aid Kit i Botaniska trädgården, Uppsala.

13/7 - Tillsammans med First Aid Kit i Trädgårdsföreningen, Göteborg.