Stjärnbandet startar krig mot Spotify

1 av 3
Nigel Godrich
ROCKBJÖRNEN

Spotify får en ny utmanare – Atoms for Peace.

Stjärnbandet tar nu bort sin musik från streamingjätten.

– Det är dåligt för ny musik, säger Nigel Godrich.

Atmons for peace drar tillbaka sin musik från Spotify.

Stjärnbandet, bestående av medlemmar från R.E.M, Red Hot Chili Peppers och Radiohead, tycker att streamingtjänsten erbjuder för lite stålar.

– Ekvationen går inte ihop. Är det inte rättvist för nya producenter och musiker kommer konsten bli lidande, skriver medlemmen och Radiohead-producenten Nigel Godrich på Twitter.

”Folk är rädda”

Han tror många artister inte vågar säga ifrån.

– Folk är rädda för att de får höra att de kommer förlora ovärderlig exponering om de inte spelar boll. Samtidigt ger miljoner strömmar inte mer än några tusen dollar. Det är inte alls som radio, skriver han.

Godrich menar att framtida klassiker riskerar att inte spelas in – om det fortsätter såhär.

– Vissa skivor kan göras på en laptop. Men andra kostar pengar. Pink Floyds katalog har genererat miljoner. Men hade folk lyssnat på Spotify istället för att köpa skivor 1973, tvivlar jag verkligen på att skivorna hade spelats in. Det hade varit för dyrt, skriver han.

Radiohead-sångaren Thom Yorke har även valt att ta bort sitt soloalbum från 2006 från musiktjänsten.

På Spotify håller man inte med om kritiken.

– Vi arbetar hela tiden för att göra Spotify till den mest artistvänliga musiktjänsten på marknaden och vi samarbetar med en rad olika artister för att bygga deras karriär. En stor del av intäkterna kommer att återinvesteras i nya talanger, säger Sofie Grant på Spotify.