Thirty Seconds to Mars: ”Det kunde ha gått illa”

Skivaktuella Thirty Seconds to Mars om sin svåraste tid

1 av 2
Stämdes på 30 miljoner dollarShannon Leto, yngre brodern (och filmstjärnan) Jared Leto samt Tomo Milicevic utgör Thirty Seconds to Mars. De vann rättsstriden mot sitt skivbolag 2008 - men det kostade på.
ROCKBJÖRNEN

Thirty Seconds to Mars har börjat om.

Men bandet har tvingats slåss mot vad som kunde ha blivit slutet på deras karriär.

- Det kunde ha gått ­riktigt illa, säger Jared ­Leto till Nöjesbladet.

Amerikanska rockbandet Thirty Seconds to Mars har lämnat det förflutna bakom sig. De var så illa tvungna.

Nya albumet ”Love, lust, faith and dreams” släpptes i maj. Sångaren Jared Leto, 41, beskriver det som ”en ­liten bebis som växt fort”. Och någonting som de hoppas ändrar uppfattningen om vilka de är - musikaliskt.

- Det är en ny början för oss, på många sätt. Vi släppte mycket av vårt förflutna, för att kunna gå framåt. Det är vårt fjärde album, men det känns på många sätt som att börja om, säger ­Jared Leto.

”Följa magkänslan”

Varför var det viktigt att släppa taget om det förflutna?

- För att växa. För att uppleva någonting nytt. Man måste följa sin instinkt. Följa magkänslan. Och det är vad vi gjorde.

Efter förra turnén, som varade i två år och fyra månader, tog bandet en paus. Gjorde inte en enda show på närmare ett och ett halvt år. Det var nödvändigt för alla inblandade, säger de. Och för musiken, som Jared Leto ändå började skriva på direkt, men som blev klar först två år senare.

- Jag tror att ibland är det svårt att vara modig. Det kan vara skrämmande att lämna det förflutna bakom sig. Tryggheten att göra det du vet fungerar, säger Jared Leto.

- Sedan är det stor potential för ett misslyckande, men det behöver inte vara något dåligt. Med framgång kommer misslyckande oavsett. Det dåliga och det bra kommer alltid tillsammans.

2008 stämde Virgin records, tillsammans med EMI music, bandet på 30 miljoner dollar (drygt 191 miljoner svenska kronor) för kontraktsbrott. Enligt kontraktet skulle bandet släppa tre skivor på åtta år, men hade bara släppt två. Men de överklagade - och vann.

- Vi lärde oss att det är viktigt att slåss för vad man tror på. Det var svårt, ­såklart, för det handlade om 30 miljoner dollar och det kunde bli slutet på vår karriär. Slutet på livet, slutet på albumet. Det kunde ha gått riktigt illa, säger ­Jared ­Leto.

”En prövning”

Filmen ”Artifact”, som kommer ut senare i år, handlar om tiden under stämningen. En tid där bandet trots allt färdigställde förra skivan ”This is war”.

- Det var en prövning. Men med det nya albumet så hade vi ingenting som distraherade oss. Det var ­underbart, ­säger Jared Leto.

Det här är Thirty Seconds to Mars

Thirty Seconds to Mars bildades 1998 i Kalifornien och består av sångaren, och skådespelaren, Jared Leto, gitarristen och keyboardisten Tomo Milicevic och trummisen Shannon Leto. Bandet har släppt fyra album varav det senaste ”Love, lust, faith and dreams” i maj 2013. I och med det nya skivsläppet har bandet sålt över 10 miljoner skivor världen över.

ARTIKELN HANDLAR OM