BSB: ”Skivbolaget kontrollerade oss”

Därför lämnade Backstreet Boys sitt skivbolag

ROCKBJÖRNEN

Skivbolaget slutade marknadsföra Backstreet Boys.

Då tröttnade pojkbandet – och spelade in en egenskriven platta.

– De kontrollerade oss, säger A.J. McLean.

Backstreet's back, alright.

Pojkbandet släpper i dag nya videon ”In a world like this”, skriven och producerad av svenska demonproducenten Max Martin.

– Det var fantastiskt att hitta tillbaka till Max. Han är som familj för oss. Han kom in i elfte timmen och skrev en fantastisk låt. Han visste först inte om han ville göra det först. Han sa: ”Hur toppar jag det jag redan gjort?” Vi tjatade på honom i över ett halvår, säger A.J. McLean till Nöjesbladet.

Men att det skulle bli en ny skiva var inte självklart. Backstreet Boys lämnade nyligen sitt skivbolag.

”De slutade lägga pengar på oss”

– Vi var för kontrollerade på förra skivbolaget. Sedan löstes det upp när skivbolagen slogs ihop. Alla mindre bolag försvann. Personalen blev av med jobbet eller fick bättre jobb, säger A.J.

Främst var pojkbandet missnöjda med skivbolagets bristande satsning.

– Vi har haft succé så länge. Som ett skivbolag vet man inte vad man ska göra med oss. De slutade lägga pengar på marknadsföring och vi gjorde inte så mycket promotion – men sålde fortfarande ut arenor. Det är ett bevis på vår succé som grupp. Utan stöd från skivbolaget kunde vi fortfarande turnera, säger A.J.

”Vi tog en risk”

I dag har bandet full kontroll över sitt artistskap.

Men det innebär också en risk.

– Det är första gången vi har kreativ kontroll. Vi tar de avgörande besluten. Vi hade inget skivbolag, och skrev 85 procent av nya albumet själva, och hjälpte till att producera det. Konceptet var vårt. Våra tidiga hits skrevs ju av Max Martin. Vi tog en risk nu, men vi fick en fantastisk produkt till slut. Alla låtar bär sig själva, säger A.J.

Nu väntar turné i Asien och USA. Nya plattan släpps nästa vecka.

Men A.J. McLean ser betydligt längre in i framtiden.

– Nu när vi har fullständig kreativ kontroll och kan göra det i vår egen takt, kan vi vara kvar i 10-20 år. Men vi kanske inte kommer dansa lika mycket som nu, säger han och skrattar.

ARTIKELN HANDLAR OM