Nominera dina idoler bums!

Här är Markus Larssons favoriter till Rockbjörnen

1 av 2
Rockbjörnen.
ROCKBJÖRNEN

Sista chansen nu.

Fram till den 28 juli kan du nominera dina favoriter till Sveriges största och finaste musikpris. Vem ska få en björnkram?

Här är Markus Larssons favoriter.

Har du glömt årets konserter? Här är en lista.

Årets kvinnliga liveartist

”Flytta på dig” orsakar fortfarande upplopp i hjärtat och längst framme vid scenen.Och ”De e dark nu” är den oundvikliga baksmällan.

Mitt val: Alina Devecerski.

Årets livegrupp

Icona Pop består av Aino Jawo och Caroline Hjelt.

Ett getingbo. Gyllene Tider ligger säkert bra till här. Det är många som fortfarande vill gå och fiska med dem, otroligt nog. Men Refuseds livecomeback? Labyrint? ­Maskinen? First Aid Kit? Swedish House Mafia? The Knife? Att välja housemaffian skulle verkligen utmana den gammelmodiga föreställningen om att livemusik måste innehålla analoga instrument. Av samma anledning är mitt val baserat på en dj-duo vars konserter är som en elektronisk spritshot rakt ut i blodomloppet.

Mitt val: Icona Pop

Årets genombrott

Att de lyckats sälja över två miljoner exemplar av ­singeln ”I love it” i USA – en siffra som bara Swedish House Mafia har lyckats spränga tidigare – talar för sig själv.

Mitt val: Icona Pop

Årets svenska låt

Värt att notera: Om inte ”I love it” med Icona Pop och ”Ortens favoriter (remix)” med Labyrint hade släppts före augusti i fjol skulle de ha varit givna här.

Mitt val: ”Rom & kush” (Stor feat. Linda Pira)

Årets manliga liveartist

Önskar det fanns nåt nytt att berätta här. Men ­Håkan Hellström befinner sig fortfarande högt, högt över alla andra. Och det har han gjort i 13 år. Att påstå nåt annat är löjligt. Det kan de flesta som såg hans bejublade fram­trädande på ”Allsång på Skansen” förstå. Och det var bara några gram av vad Hellström kan ställa till med ­under riktigt stora kvällar. Möjligen hotas han lite av Oskar Linnros och ­Thåström. Möjligen.

Mitt val: Håkan Hellström.

Årets utländska låt

Det krävdes två glassiga franska robotar för att flytta på Lana Del Reys ”Ride” och Rihannas ”Stay”.Och om låten är tillräckligt bra kan den till och med innehålla en intervju med en italiensk kompositör och producent. (Gammalt houseordspråk.)

Mitt val: ”Giorgio by Moroder” (Daft Punk)

Årets konsert

The Soundtrack Of Our Lives avslutade karriären med sex specialkonserter på Södran i Stockholm före jul. Final­kvällen var en obeskrivlig och ­fyra ­timmar lång och hjärtskärande och upplyftande eufori. Jag är fort­farande för­vånad att den ­lilla teaterlokalen varken brann upp eller ­rasade ihop.

Mitt val: The Soundtrack Of Our ­Lives  (Södra teatern, ­Stockholm, 22/12)

Årets hårdrock/metal

Inte riktigt min påse, detta. Men Ghost börjar bli lika sevärda live som deras sexleksaker.

Mitt val: Ghost

ARTIKELN HANDLAR OM