Cornell: Jag har lärt mig en läxa

Soundgardens sångare ångrar splittringen för tolv år sedan

1 av 2
”bandet betyder mycket” Soundgarden splittrades 1997 några månader efter att de avslutat sin världsturné. I dag ångrar sångaren Chris Cornell sättet bandet splittrades på. ”Under de tolv år vi var isär tror jag att vi alla lärde oss just hur mycket bandet betyder för oss”, säger han.
ROCKBJÖRNEN

Soundgarden var splittrat i tolv år innan återföreningen.

Chris Cornell ångrar ­sättet de gick isär på.

– Jag har lärt mig en läxa. Så länge alla lever kommer vi köra på, säger han till Nöjesbladet.

Vintern 1997.

Soundgarden avslutar sin världsturné på Hawaii. Konserten är tumultartad: tekniken strular och det är allmänt dålig stämning. Medlemmarna lämnar scenen fly förbannade och fortsätter gräla backstage.

Ett par månader senare avslöjar bandet att de går skilda vägar. Sångaren Chris Cornell, 48, säger att uppbrottet till största del berodde på att allt runt omkring musiken hade blivit för stort.

– Ju större allt blev desto svårare var det för oss att kommunicera med varandra och fatta rätt beslut. Vi hamnade i ett sammanhang som inte passade oss, säger han.

Skrev nya låtar

Tolv år senare samlade Chris Cornell medlemmarna ur det splittrade Soundgarden för att bland annat prata om hur deras arv skulle leva ­vidare. Mötet slutade med att de började skriva nya låtar.

Och ett klassiskt grungeband återuppstod.

– Under de tolv år vi var isär tror jag att vi alla lärde oss just hur mycket bandet betyder för oss. Som grupp tog det lite tid att lära känna varandra igen men som musiker fanns kemin där direkt. Det var bara att hoppa på tåget, säger han.

I efterhand ångrar Chris Cornell sättet de basunerade ut sitt uppbrott på.

– Det var inte nödvändigt att göra det uttalandet och jag tror att vi hade börjat spela tillsammans igen långt ­tidigare om vi inte hade gått isär så definitivt. Det är en läxa jag har lärt mig och jag tror inte det kommer hända igen. Så länge alla lever kommer vi köra på, säger han.

”Bäst när det är sent”

Deras första spelning på svensk mark sedan 1996 var i fjol på Sweden rock festival. Konserten fick strålande recensioner. De är ­närmast Sverigeaktuella i september då de uppträder på Hovet i Stockholm.

– Jag har aldrig älskat ­festivaler, särskilt inte med Soundgarden. Jag tycker att vi är bäst när det är sent, ­inomhus och vi kan spela så länge vi vill. Särskilt nu när vi kan välja och vraka från en repertoar som sträcker sig mer än tjugo år tillbaka i tiden, säger han.

Det här är soundgarden

Bildades 1984 i Seattle. Det stora genombrottet dröjde till 1984 när de släppte storsäljaren ”Superunknown”. De räknas som ett av de främsta grungebanden genom tiderna i paritet med Soundgarden, Pearl Jam, Alice in chains och Nirvana.

Den nuvarande banduppställningen är Chris Cornell (sång), Ben Shepherd (bas), Matt Cameron (trummor) och Kim Thayil ­(gitarr). Deras senaste studioalbum, ”King animal”, släpptes i höstas.

ARTIKELN HANDLAR OM