Rörigt som Gaga – men intensivt

Charmiga Ellie Goulding fyrar av givna publikbomber

Ellie Goulding.
ROCKBJÖRNEN

Ellie Goulding tjafsar inte.

Det är drygt två tusen fans på plats men konserten är arena­stor nog att fylla Globen.

Dit är det visserligen en bit.

Karriären har gått spikrakt uppåt men längs vägen har materialet varit desto yvigare. Det märks direkt på Arenan i kväll, speciellt som den brittiska sångerskan tar ut alla svängar från karriären. Hon kastar sig mellan svulstigt hårdrockskompad arenapop, ­sköra midtempoballader, pumpande elektronik, folkindiefierade radiohits och snygg soulpop.

Nästan Gaga-rörigt, utan några som helst andra paralleller. Allt ändå sammanhållet av Ellie Gouldings personliga röst, charm och energi.

Vräker på med körtrio

Det hade varit lätt för henne att resa lätt. Att hon i stället maxar låtarna, prioriterar musiker före maskiner och vräker på med en klassisk körtrio på scenen är förstås respekt.

Framträdande är så uppenbart byggt för långt större lokaler än en baskethall i Fryshuset. Men det är när Goulding renodlar och ­alla åtta på scenen strävar åt samma håll som det blir ordentligt kraftfullt. Som i elektroniska ”Animal”, den intensiva ”Starry eyed” eller den avslutande hit­kavalkaden.

Lättgillad ödmjukhet

Det blir lite lamt ibland. Några bleka låtar för mycket för att konserten verkligen ska bränna till ­oftare än i givna publikbomber som ”Burn”, ”Lights”, ”Anything could happen” och Harris-hiten ”I need your love”.

Men, 27-åringen har en scenpondus, rutin och en lättgillad ­ödmjukhet som verkar alldeles för genuin för att bara vara en ­fasad.

Att nästa Sverigebesök sker på en betydligt större scen ser jag som självklart.

FAKTA

Ellie Goulding

Konsert på Arenan, Stockholm.

Längd: 90 minuter. Publik: Ca 2200 personer. Bäst: ”Burn”. Sämst: Så trött på pukbankandet. Extratrumman längst fram vid scenkanten är mer sövande än explosiv numera.

ARTIKELN HANDLAR OM