Lisa Nilsson: ”Vi är inga Barbie-puckon”

Tar strid mot mansdominansen i musikbranschen

1 av 4
I dag vet Lisa Nilsson sitt värde och säger ifrån, men i början av karriären kunde hon må dåligt över hur snacket gick mellan killarna i bandet. ”Det var mycket sexuella utspel bakom kulisserna. Sådant var svårt att ifrågasätta då”, säger hon.
ROCKBJÖRNEN

Mansdominans i musikbranschen gör Lisa Nilsson förbannad. Nu tar hon striden.

Som en av 157 musiker skriver hon på ett upprop för att släppa in kvinnor i musikhistorien.

– Vet de på riktigt inte om att vi finns? säger hon.

För tio år sedan reste Lisa Nilsson till Rio de Janeiro. Efter succén med ”Himlen runt hörnet” ville hon tänka och skriva. Snabbt vaknade ryktena.

– När en kvinnlig musiker inte syns på tv varje dag undrar alla vad det är för fel. Är hon inte mamma­ledig måste hon ha gått in i väggen eller vara deprimerad. Ungefär som om vi skulle vara några bekräftelsetörstande Barbie-puckon, säger hon.

”Var är din producent?”

Lisa Nilsson var inte utbränd.

Hon ville producera musik, men är inte man och behövde förklara saken. Medan rampljuset i Sverige spekulerade i psykisk ohälsa ifrågasatte den internationella musikscenen hennes kapacitet.

– I Brasilien frågade de mig, när kommer din producent? Och jag svarade att jag sitter här. Det är min talang och mina pengar. Min tekniker kommer om en vecka, han har snopp. Då blev de nöjda, säger Lisa Nilsson.

Ojämlik bransch

Nu skriver hon, tillsammans med Robyn, Nina Persson, Lykke Li och 153 andra namn, på ett upprop om bredare kvinnlig representation i en ojämlik musikbransch.

– Det talas i tv om att det inte finns några kvinnliga producenter, och så sitter vi här ute och undrar varför ingen säger emot? Vet de på riktigt inte om att vi finns? säger Lisa Nilsson.

I dag tar hon striden och vet sitt värde. Lisa Nilsson vill nätverka, mötas och bli kollektivt irriterad.

Men under turnélivet i början av karriären kunde hon må dåligt av hur snacket gick mellan killarna i bandet.

”Tjejer vid sidan om”

– Det var mycket sexuella utspel bakom kulisserna. Sådant var svårt att ifrågasätta då. Killar i gruppen kunde ha tjejer vid sidan om, och de pratade om sina erövringar på ett sätt som gjorde så oerhört ont.

Hur?

– Man går hem med en tjej, man ligger med henne på fyllan. Vaknar upp i någon förort och ångrar sig för att man tycker att hon är ful i dagsljus. Så återvänder man till det manliga kollektivet och ursäktar sig med att man var full. Vidden av att ligga med någon och sedan baktala den personen. För mig är det så lågt.

FAKTA

Det här är Lisa

Namn: My Lisa Karolina Nilsson.

Ålder: 43.

Yrke: Artist.

Inkomst: 1,4 miljoner kronor (deklaration 2013).

Familj: Sambo och två döttrar.

Bor: Stockholm.

Aktuell: Nordenturné med start den 3 mars.

ARTIKELN HANDLAR OM