’Jag kraschade & hade inte koll’

Hyllade Zacharias Blad om ångesten bakom debutalbumet: ”Började skriva flummiga teorier”

1 av 3 | Foto: Peter Wixtröm
Zacharias Blad fick chansen att göra sin första skiva - men projektet sköts upp när pressen blev för hård. ”Jag sov inte och var uppe hela nätterna”, säger han. Tidigare har han även gått i terapi. ”Det är bra, då får man ju snacka”, säger Zacharias Blad.
ROCKBJÖRNEN

Debutalbumet skulle egentligen ha släppts ­i höstas.

Men allt gick för fort.

– Det kändes som om jag kraschlandade in i ­något som jag inte hade koll på, säger Zacharias Blad.

Musikjournalisterna hyllade honom.

Samtidigt jobbade Zacharias Blad, 24, med debutplattan i studion hos Björn Yttling, från Peter, Bjorn and John, där också The Pretenders-sångerskan Chrissie Hynde spelade in.

”Blev bara wow”

Det slutade med att han fick sjunga bakom Chrissie Hynde på hennes singel ”Dark sunglasses”.

– Det var då jag kände att nu ska jag också bli ”rockstar”. Hon körde på den stilen: ”I’m a rockstar and I ­remember what John Lennon said to me”. Jag blev ­bara wow! säger Zacharias Blad.

Men det blev för mycket. Det snurrade i skallen av ­intryck, drömmar och prestationsångest.

– Jag tänkte att nu kan jag göra klichén, jag fick värsta förskottet på skivan och det kändes som om jag kraschlandade in i något som jag inte hade koll på alls, säger han.

”Helt uppskruvad”

Debutalbumet som skulle ha kommit i september fick helt enkelt skjutas upp.

– Jag var helt uppskruvad, jag kunde inte sitta ner och jag gick konstant, hela tiden. Jag sov inte och var uppe hela nätterna. Och jag började skriva ner flummiga teorier om allt möjligt, säger han och tar upp en röd anteckningsbok för att visa.

Du analyserar mycket?

– Ja, jag är en sån här grubblare, jag grubblar för mycket ibland, säger han.

Är det ett problem för dig?

– Jo, absolut, och nu har jag inte gått i terapi på ett tag. Jag har gjort det förut, det är bra, då får man ju snacka och så är det någon som bara styr upp så man inte trasslar in sig.

Den 30 april kommer ­debutplattan.

– Jag tror att det kommer vara en sån där skiva som någon sätter på på en fest och så kommer det någon och stänger av, och sen kanske på efterfesten så kör man mer, säger han.

FAKTA

Det här är Zacharias

Namn: Zacharias Immanuel Salomo Blad. Ålder: 24. Yrke: Artist. Bor: Kungsängen utanför Stockholm. Familj: Mamma, pappa och sju syskon. Systern Tehilla Blad hyllades efter att ha varit med i ”Svinalängorna”. Aktuell: Släpper sitt debutalbum den 30 april.

FAKTA

Blad om …

… att han i låtarna refererar till psalmer och bibeln:

- Det är väl ett familjearv, när jag var mindre så hade jag en ganska kristen uppväxt. Det ger en tyngd till texten när man har referens till bibeln.

… att han lätt blir manisk i det han gör:

- När jag gick på svenska balettskolan så stretchade jag tre timmar om dagen. Det är inte bra. Sen i skolan så kunde jag inte ens sitta på en stol för mina muskler var så fuckade. Men jag var så bestämd, jag skulle stretcha tre timmar om dagen och då gjorde jag det.

… att han fastnade med texten i låten ”Gud som haver barnen kär”:

- Jag satt bara och tittade in i en vägg och mådde verkligen skit. Och sen så kom den bara. Då kände jag mig fri och skrev tio nya låtar, en av dem kom med på skivan så det blev elva låtar, det var tänkt tio.

ARTIKELN HANDLAR OM