Herregud, vad Lykke Li vågar

Mod & mognad lyfter henne till hantverk av absolut världsklass

1 av 3 | Foto: Natanael Johansson.
Mörk och majestätisk Den emotionella solförmörkelsen i Lykke Lis nya skiva "I never learn" finns även i Lana Del Reys inspelningar. Så här mörk och majestätisk har Lykke Li aldrig låtit live.
ROCKBJÖRNEN

Bitvis skrämmande bra.

Och det kommer bli ­ännu bättre.

Lykke Lis finaste stund hittills, albumet ”I never learn”, har ju inte ens släppts ännu.

Det måste vara en tanke med att Roxettes ”Listen to your heart” spelas i hög­talarna före konserten.

Balladen är, och har alltid varit, en makalös poplåt.

I den filar Per Gessle bort alla onödiga manér tills ­bara en gnistrande kärna av pur popmagi återstår. ­Melodin är så stark att den får de mest banala orden att kännas som diamanter.

Direkt tilltal

Det kanske inte behöver sägas igen, det kanske är att skriva läsaren på näsan med tuschpenna – men ”Listen to your heart” är ett hantverk av absolut världsklass.

Just där befinner sig Lykke Li i dag. Att låtarna på nya och tredje skivan ”I ­never learn” beskrivs som en samling powerballader beror inte på att det låter ”Bed of roses” med Jon Bon Jovi. ­Men det är samma ­direkta tilltal i texterna och musiken. Som Lykke Li själv sa i en intervju med Nöjesbladets Kristin Lundell:

”Det är ju de mest banala grejerna som är 100 procent sanna. Det är ju jättepinsamt att säga att ’jag var kär i dig men förlorade dig’. Jag vill ta bort skammen från det.”

Hiphopreferenser

Herregud, ibland vågar Lykke Li, för i slutändan handlar det om mod och mognad, vara så traditionell att det låter som om trummorna från The Ronettes ”Be my baby” spelas på fel hastighet i ”Heart of steel”.

Lykke Li försöker inte återskapa gamla tider. ­Genom att blanda classic rock och 60-talets pop­melodier med electronica samt r’n’b- och hiphop-­referenser – Beyoncé och Kanye West – speglar hon ett 2014 där då och nu existerar samtidigt perfekt.

Tvåstegsraket

Mycket på ”I never learn” verkar hämta sin näring från samma emotionella solförmörkelse som finns i Lana Del Reys inspelningar. Även Lykke Lis äldre material doppas i svart bläck. Hon har aldrig låtit lika mörk och majestätisk live.

Allt kulminerar i en ­fantastisk tvåstegsraket – en tumultartad ”Get some” och en ”tappa andan”-vacker cover på ”Du är den ­ende”.

När Lykke Li och hennes band har repat in materialet ordentligt och publiken kan låtarna utantill – hur ska det då sluta?

Törs någon missa en ­sådan konsert?

FAKTA

Lykke Li

Berns, Stockholm.

Publik: Slutsålt.

Längd: 75 minuter.

Bäst: Femplus-versionerna av ”Heart of steel" och "Get some".

Sämst: Skulle i så fall vara att det nya materialet, av förklariga skäl, inte satt sig ordentligt.

Hela låtlistan:

I never learn

Love out of lust

Just like a dream

No rest för the wicked

Jerome

Hanging high

Never gonna love again

Little bit

Gunshot

Love me like I'm not made of stone

Sleeping alone

I follow rivers

Rich kids blues

Heart of steel

Youth knows no pain

Get some

Extranummer:

Du är den ende

Silent my song