”Lätt känna igen sig i ögonblicksbilderna ”

Kent smygsläppte nya låten Skogarna sent i går

1 av 2
Stockholm Noir Kents nya låt tillhör en gammal, populär genre inom svensk rock och pop.
ROCKBJÖRNEN

■ ■ Kent har smygsläppt sin andra låt från albumet Tigerdrottningen. Under gårdagen la sångaren Jocke Berg ut låttexten på Twitter. Senare dök den upp på Spotify.

■ ■ Här recenseras Skogarna av Markus Larsson.

ROCK ”Stockholm noir” är en populär genre inom svensk pop och rock.

Många har försökt teckna vemodiga, kalla och ambivalenta porträtt av huvudstaden, med mer eller mindre lyckat resultat.

Ett av de bästa är ”Columbus” med just Kent. Nya synthpulserande låten ”Skogarna” har ett liknande tema men når inte upp till samma nivå.

Ögonblicksbilder

Den som någonsin har åkt taxi eller bil på natten ­genom ett höstfruset Stockholm med någorlunda jämna mellanrum kan lätt känna igen sig i ögonblicksbilderna som smattrar förbi i texten.

Ambulanser och blåljus efter en olycka i tunnel­banan, Karlbergsvägen som glänser i regnet, hörnet där statsministern sköts, klockorna ringer ”för liv och död i Kungsholms kyrka”.

Otaliga varianter

Men om det finns en gräns för rockpoesi som uttrycker en hatkärlek till Staden är den nådd. Kent har själva släppt otaliga varianter på en desillusionerad tillvaro som här sammanfattas: ”Den här stan är fördömd du förlorar hur du än försöker.”

Förra singeln ”La belle epoque” fick förväntningarna på kommande albumet ”Tigerdrottningen” att rusa. ”Skogarna” återställer dem till en mer rimlig nivå.

FAKTA

Kent

”Skogarna”

Sonet/Universal

Kent

”Skogarna” Sonett/Universal