”Vi skrattar åt dem”

Skivaktuella Rebecca & Fiona om att bli ­uttittade och det hårda turnélivet: ”Vi har så jävla bra koll på varandra”

1 av 4 | Foto: MAGNUS SANDBERG
Fiona FitzPatrick och Rebecca Scheja är glada att de har varandra. ”Killarna håller om varandras ryggar, tjejer gör inte det på ­samma sätt. Där tror jag att vi har en fördel”, säger Rebecca.
ROCKBJÖRNEN

Friheten har kommit med ett pris.

Men Rebecca & Fiona är ­inte rädda för stjärnornas fall som har inspirerat nya albumet.

– De som har velat förändra oss har inte fått stanna i våra liv, säger Fiona Fitz­Patrick.

– Vill du gå förbi?

Fiona FitzPatrick, 28, ­gestikulerar vänligt med handen åt vänster. Leder vägen förbi henne och parhästen Rebecca Scheja, 25, och ­Aftonbladets fotograf, som tar upp en av passagerna i ­Sturegallerian i Stockholm. Men damen står kvar. Synar dem uppifrån och ner.

– Nej, jag är designer. Jag vill ändra er, säger hon.

Fiona ler ansträngt. Ber henne bestämt att gå förbi så de kan fortsätta plåtningen. Rebecca tittar ointresserat bort.

De har hört det här förut.

– Ni är söta, men era kläder och skor …

Damen tittar på dj-duon en sista gång innan hon säger:

– Allt är Lady Gagas fel.

Sedan går hon och sällskapet vid hennes sida därifrån.

”Bryr oss inte”

Det som hände precis, vad tänker ni när någon gör så?

– Vi bryr oss väldigt lite, om vi skulle börja tänka på hur jobbigt det är … det är varenda ­säkerhetskontroll, varenda taxi­chaufför, varenda person på gatan, det är outhärdligt. Men det går också att skratta åt dem och inte bry sig, säger Rebecca.

Duon har sänkt sin gard mot vad de berörs av. ”När man har varit med om det tio gånger om dagen i snart tre år så blir man bara ’åh, jag orkar inte’”, säger Fiona. Nya albumet ”Beauty is pain” handlar om just det. Kvinnorollen. Kraven. Normerna. Om stjärnfallen som kommer just därför.

– Man ska hitta det fina i sig själv och bryta ifrån de sociala normerna, och det är det vi har gjort. Vi har tagit vår frihet, säger Fiona.

”Orkar inte stå upp”

Hur då?

– Vi har varandra, till att börja med. Många som är ensamma orkar inte stå upp för det, för att samhället ser ut som det gör. Som tjej är det lätt att bli nedbruten. Killarna håller om varandras ryggar, tjejer gör inte det på samma sätt. Där tror jag att vi har en fördel, ­säger Rebecca.

Har ni varit rädda för att själva falla som en del ­andra stjärnor?

– Nej, vi har så jävla bra koll på varandra. Vi skulle aldrig låta det hända. Vi har ju blivit sjuka så pass att vi inte har kunnat resa, men det har ­aldrig varit några problem. Vi har kontrollen över det.

De har byggt noga. Blivit ­erbjudna att gå den lätta ­vägen. Att bli producerade, att få låtar i handen. Att låta ­någon annan forma Rebecca & Fiona. Men vägrat.

– De som velat förändra oss har vi bara inte pratat med. De har inte fått stanna i våra liv, säger Fiona.

Att göra allt själv, från låtskrivande till mixning, är tidskrävande, vilket gjorde att ”Beauty is pain” tog lång tid att färdigställa. De är aldrig ­lediga och har turnerat nonstop de senaste åren. Tre vändor i ­Asien. En i Australien. Otaliga i USA.

– Det fanns ett väldigt stort behov när vi började. Vi fyllde ett tomrum. Men det handlar också om att vi bestämde oss för att göra det själva, att inte falla in i en ram eller ett mönster. Och att vi fortsatte fastän vi fick motgångar. Som ensam är det lätt att bli kvävd av det, säger Rebecca.

”Vill göra andra grejer”

Men Rebecca & Fiona är ­inte kvävda. De är redo för vad än som kommer härnäst.

– Vi vill göra andra grejer också, nu har vi dj:at väldigt länge och blir bara bokade som dj:s. Vi kommer alltid att ändras, men vi kommer aldrig att göra något vi inte tycker är kul eller coolt bara för att ­någon annan vill det, säger ­Fiona.

Duon om:

... mansdominansen i ­branschen:

– Det finns så jäkla mycket fördomar och förväntningar. Vi är så himla medvetna om hur killar ­behandlar oss och hela maktstrukturen i vår bransch, så vi leker lika mycket tillbaka. När vi kommer in på ett möte vet vi vad de killarna tror om oss. Vi kan ju spela på det, säger Fiona.

– Det är jättestor skillnad sedan vi började. Men det kan handla om att vi fått mer kredibilitet som artister. Men vi har också tagit för oss och förtjänat det, säger Rebecca.

... framtiden:

– Ju mer vi jobbar nu, desto bättre går det förhoppningsvis. Och då kanske vi kan känna att vi kan ta ledigt lite längre, kanske skaffa barn, bo i ett fett kollektiv i något varmt land, eller i Sverige, vad vet jag. Då kanske vi kan maxa det ­ännu mer också. Vi hoppas det i ­alla fall, säger Rebecca.

... pengar:

– Vi går runt och inte back, det är jättekul. Grejen är att det var ett tag när man inte tjänade några pengar på musiken utan bara på spelningarna, men nu har vi börjat tjäna pengar på musiken också, säger Fiona.

... musikskapandet:

– I början bestod skivan av bara låtar i moll. Vi var klara och allt var ganska mörkt och kanske ingen hit, så då fick vi vända lite och skriva några låtar i dur. Ur oss kommer väldigt mycket moll. Vi dras alltid mot det, säger Fiona.

Detta är Rebecca & Fiona:

Rebecca Scheja och Fiona FitzPatrick träffades på en fest 2007 och började där­efter göra musik ihop. De turnerade runt i Sverige som dj-duo och släppte sin första singel ”Luminary ones” 2010. Samma år fick de en egen självbetitlad webbtv-serie på SVT.

2011 släppte de debutalbumet ”I love you, man!” och vann samma år en Grammis för Årets dans/elektro. De har turnerat runt hela världen och i sommar återvänder de till Sverige för flera spelningar på bland annat Summerburst.

Albumet ”Beauty is pain” släpps den 29 april.

ARTIKELN HANDLAR OM