Sverigebesöket oroar Pearl Jam

Friends arenas dåliga rykte står i vägen för att upprepa succékonserten i Globen

1 av 5 | Foto: REX/JOBY SESSIONS
”EN MAGISK KVÄLL” Stone Gossard minns senast Pearl Jam var i Sverige och gjorde en bejublad konsert på Globen i Stockholm. ”Det var en av de ovanliga kvällarna då vi gick ut och allt bara klaffade. Då bandet och publiken var ett”, säger han.
ROCKBJÖRNEN

Pearl Jam hyllades efter sin förra Sverigespelning.

Nu oroar sig rockbandet för ljudet på Friends arena.

– Jag har hört att arenan inte är den bästa, säger ­gitarristen Stone Gossard.

Nöjesbladets recensent Markus Larsson är inte ensam om åsikten att Pearl Jams Globenkonsert 2012 var värd .

En som är beredd att ­hålla med?

Stone Gossard, 47.

Pearl Jam-gitarristen minns en sällsynt kväll i Sverige och sammanfattar den som pur magi.

– Vi pratade alla om det efteråt. Det var en av de ovanliga kvällarna då vi gick ut och allt bara klaf­fade. Då bandet och publiken var ett. Det är underbart när sådana magiska kvällar inträffar, det händer sannerligen inte varje kväll, ­säger han.

Ville ha större publik

Frontmannen Eddie Vedder och hans grungekompanjoner återvänder till Sverige i kväll.

­Efter succén i Globen vill de möta en större publik i Sverige.

Därför bokades Friends arena – som sedan invigningen 2012 utstått högljudd kritik för dåligt ljud.

– Ingen av oss har sett arenan men jag har fått ­höra att den är ganska stor, vilket blir spännande. Samtidigt, när man har haft en riktigt bra spelning i en viss arena hade det kanske funnits en poäng att ­spela på samma ställe igen. Men vi gjorde ett val att spela inför en lite större publik den här gången, säger Stone Gossard.

Läs Niklas Strömbergs reportage om Ebbe och Birgittas son, som dog under Pearl Jams konsert på Roskildefestivalen 2000

”Jag hoppas”

En vän i Sverige har fört ljudkritiken vidare till ­gitarristen.

– Jag har hört att arenan inte är den bästa, men när jag fick höra det var arenan redan bokad ... Vi tror att vi kommer att få det att låta bra därinne och att vi kan få till något som kan fungera. Jag vet inte, men jag hoppas att det blir okej, säger han.

Nio dog

För Pearl Jam är det alltid speciellt att komma till de skandinaviska länderna.

Den 30 juni 2000 slutade deras spelning på Roskildefestivalen i tragedi då nio personer, varav tre svenskar, dog under Pearl Jams spelning. Händelsen präglar fortfarande bandmedlemmarna.

– Roskilde är aldrig mindre än ett par tankar ifrån oss. Det som hände har gett oss en väldigt stark ansvars­känsla och har fått oss att bli mer säkerhetsmedvetna, mer medvetna om hur vi kommunicerar. Vi tänker alltid på de anhöriga till pojkarna som dog den ­dagen. Det är alltid när­varande, ­säger han.

FAKTA

Det här är Pearl Jam

Pearl Jam bildades 1990 i Seattle och blev fanbärare för grungevågen.

Gruppen består av sångaren Eddie Vedder, basisten Jeff Ament, trummisen Matt Cameron och gitarristerna Stone Gossard och Mike McCready.

Bandet har över 60 miljoner sålda album. Den senaste studioplattan ”Lightning bolt”, bandets tionde, släpptes i fjol.

FAKTA

Högljudd kritik mot arenan

Invigningen: Redan när den Colin Nutley-regisserade invigningen ägde rum 2012 fick ljudbilden massiv kritik.

Bruce Springsteen: Springsteens trippelkonserter 2013 präglades av kasst ljud, enligt många besökare. Ljudteknikern Anders Hägglöf bedömde läget: ”Från mitten och bakåt, och på sidorna var det näst intill katastrof. Längre fram på ståplatserna fungerade det”, sa han då.

Iron Maiden: Efter spelningen i fjol rasade besökarna mot ljudkvaliteten. ­Arrangören Live Nation ­anmäldes till Allmänna reklamationsnämnden av flera besökare. Nöjesbladets ­recensent Mattias Kling skrev: ”Ljudet på Friends ­Arena var bedrövligt. Verkligen hemskt, på ett sätt som bara tycktes bli sämre ju längre konserten pågick.”.

Fotboll: Det är inte bara konserter som orsakat ilska bland besökarna. Under AIK:s hemmamatcher har akustiken kritiserats.