Zara Larsson stöttas av stjärnorna

Efter hatstormen – nu får 17-åringen uppbackning

1 av 9
Går till motattack. Zara Larsson har tröttnat på ­alla hot hon får. ”Jag hatar män i grupp”, skriver hon.
ROCKBJÖRNEN

Zara Larsson, 17 tröttnade på näthatet - och röt tillbaka.

Nu får sångerskan stöd av kändisar och fans.

Under hashtagen #BackaZara hyllar de henne på sociala medier.

I en intervju med Dagens Nyheter kritiserade popartisten Zara Larsson bristen på kvinnliga akter på Bråvallafestivalen. Det fick hennes följare i sociala medier att gå i spinn. I går slog hon tillbaka mot alla hatkommentarer hon fått på Instagram och Twitter.

– Jag är verkligen så obeskrivligt trött på att folk ska skoja till det på min bekostnad. Framför allt vuxna män. Det är folk som inte lyssnar på mig utan som läser något i tidningen som jag egentligen inte har sagt. Högst upp på deras önskelista vill dom helst att någon ska våldta mig, misshandla mig och oftast till och med mörda mig, skrev hon på Instagram.

Stöttas av kändisarna

Zara Larsson beskrev också hur påverkad hon blir av hatet.

– Jag är för fan bara en människa och jag blir otroligt sårad och ledsen många gånger.

Nu sluter fans och kända personer upp kring popstjärnan. Under hashtagen #BackaZara har stöttande ord och hyllningar rasat in de senaste dygnen.

”100%!!! En riktigt cool tjej. En förebild”, skriver radioprofilen Titti Schultz och får medhåll av sångerskan Sarah Dawn Finer:

”Jag backar Zara Larsson! Vi är många med dig som står upp mot närhatet. Kvinnor som män. Visa mer nätkärlek”, skriver hon och retweetas av operasångerskan Malena Ernman.

Även TV4-profilen Tilde de Paula Eby har publicerat en stödbild på Zara Larsson Instagram.

Marit Bergman har även hon skrivit ett långt inlägg på Facebook där hon berättar om sin vrede mot de vuxna män som ifrågasätter Zara Larssons rätt att uttrycka sig.

”Vreden riktar sig mot män i min ålder och äldre, som istället för att ställa sig på Zaras sida som vuxna människor borde (en 17-årig tjej får mordhot och våldtäktshot på grund av att hon står upp för sina rättigheter och pekar ut patriarkala strukturer), förstärker och upprepar just dessa strukturer”, skriver hon bland annat.

Vill se fler män backa Zara Larsson

Marit Bergman vill nu se fler manliga artister som ställer sig bakom Zara Larsson (på Bråvalla tillägnade Refused hitlåten ”New noise” till Zara Larsson, reds anm.).

”Har inte sett en enda man som offentligt tagit ställning för Zara. Däremot har jag sett en hel del ”hö hö-ande” från just män i musikbranschen här på FB. Vill ni verkligen att Günther ska föra er talan?”.

Hon berättar också att hon själv drabbades av de hatfulla kommentarerna när hon slog igenom som artist.

”Det påverkade mitt sätt att vara och tänka, det störde mig, gav mig ångest, jag blev ledsen. Jag hade ett enormt stöd från dels nära vänner och dels från andra tjejer i musikvärlden som gjorde att jag ändå kunde gå igenom det med en hyfsad mental hälsa i behåll. Nu är det något helt annat. Med sociala medier så är de där kommentarerna mycket närmare en själv som artist och vad jag kan se på Zaras Instagram är intensiteten i hatet mycket högre. Det är hora hit och hora dit, våldta, döda. Kära Zara, om du läser detta, mina varmaste varmaste armar går ut till dig och jag hoppas de är tillräckligt långa och starka”.

”Förebild för en hel generation”

Fansen är minst lika entusiastiska.

”Kära Zara Larsson, föreställ dig att alla vi som backar dig står i en ring runt omkring dig. Inte en enda hater kommer igenom”, skriver Jonna på Twitter.

”Backa Zara för att hon är en förebild för en hel generation och för att hon ständigt trotsar och krossar skeva normer för allas vår skull”,skriver Michaela Josephine.

Uppslutningen betyder mycket för Zara Larsson, som skickar en hälsning till alla som stöttar:

– Aaaeee att Backa Zara toptrendar gör mig extremt emotionell. Fina ni, skriver hon på Twitter.

Vill att debatten ska handla om riktiga problem

Tidigare i dag skrev Zara Larsson ett nytt blogginlägg där hon i punktform försöker förklara sina åsikter.

”Jag är så ofantligt trött på att fokuset flyttas från riktiga problem till låtsasproblem. Som exempelvis att folk inte vill prata om mäns våld mot kvinnor, våldtäkter eller slutshaming utan istället vill dra upp hur synd det är om killar som blir generaliserade? Alltså really, folket!? Är det verkligen det största problemet?”, skriver hon bland annat.

ARTIKELN HANDLAR OM