Noel Gallagher: ”Zlatan är en idiot”

Sverige-aktuella stjärnan sågar... allt

1 av 20
ROCKBJÖRNEN

Han kallar Zlatan för en jävla idiot, vill fortfarande inte prata med sin bror och tycker att 99 procent av dagens artister är helt ointressanta.

Nöjesbladet har träffat Noel Gallagher.

– Jag bryr mig inte ett jävla skit om vad du lyssnar på.

Noel Gallagher, 48, gäspar stort.

Ikväll är den forne Oasis-stjärnan i Sverige för att uppträda på Gröna Lund. Men när Nöjesbladet träffar honom är han sliten efter gårdagens spelning på Roskilde. Han verkar också vara lite förvirrad över var han har hamnat.

– Ingen berättade för mig att jag skulle spela på ett jävla nöjesfält, säger han och fortsätter:

– Jag kände inte till att det spelat så många historiska artister här. Jag har faktiskt kollat på en bootleg med The Who när de spelade på Gröna Lund. Om alla de här stora artisterna har spelat här måste det ju vara bra.

När jag berättar att Ace Frehley (Kiss gamle gitarrist) nyligen spelade på samma scen ser Noel Gallagher ser ut som ett frågetecken.

– Vem är han? Kiss? Jag är inte intresserad av dem.

Jag nämner Alice Cooper och Marilyn Manson, som också spelar på Gröna Lund i år. Noel Gallagher gäspar igen.

– Jag gillar inte deras musik. Men Manson är en trevlig och cool kille.

Vill inte återförenas med Liam

Sedan Oasis slutligen splittrades 2009 har Noel och Liam Gallagher i princip bara pratat med varandra via advokater. I dag har bröderna ingen relation. Och det ser inte ut att ändras, trots att flera medier spekulerat i att Oasis är på väg att återförenas.

– Vi pratar inte. För mig finns det inget värde i att försonas. Jag saknar honom inte, han är inte en trevlig person.

Vad skulle krävas för att ni ska försonas?

– Mycket, mycket pengar.

Hur trött är du på att svara på frågor om att Oasis ska återförenas?

– Eh. Jag vet inte. Jag tänker inte på det för det är ett så enkelt svar. Om jag var journalist skulle jag inte slösa en fråga på något som jag vet svaret på.

På sin nuvarande turné spelar Noel Gallagher både nya låtar och gamla Oasis-klassiker. Någon ”Wonderwall” blir det däremot inte.

– Jag känner inte för det. Men jag har inget problem med att spela Oasis-låtar eftersom att jag skrev dem. Om jag var Mick Jagger och jag spelade låtar som jag skrev tillsammans med Keith Richards skulle jag känna mig som en bluff. Men eftersom jag skrev allt så är det mina låtar.

Varför ska Oasis-fans lyssna på dina nya låtar?

– Det ska de inte! Du borde bara lyssna på min musik om någon du respekterar säger att den är bra. Jag kommer aldrig säga åt dig att lyssna på min musik. Jag bryr mig inte ett jävla skit om vad du lyssnar på.

Var hög och såg ”Lordi” vinna

Sist Noel Gallagher var i Sverige var 2011. Sångaren, som verkar vara förbannad på det mesta, har dock inget dålig att säga om Sverige.

– Jag gillar Sverige och jag gillar de svenska band jag har träffat och turnerat med som Soundtrack of our Lives och Caesars. Det finns en kontinuitet i svensk musik. Ett par gånger i månaden hör man en grym låt och så är den svensk, säger han och fortsätter:

– Det är särskilt ett band jag gillar, Goat. Min son som är sju år älskar dem. Vi såg dem på tv och han sa att de var hypnotiserande. Det var exakt det ordet han använde. De är sjukt bra.

Noel Gallagher har däremot ingen aning om vem Måns Zelmerlöw är eller att Sverige vann Eurovision Song Contest i år.

– Gjorde ni? Ni vann U21-EM också! Sverige är på väg uppåt!

Över huvud taget är ESC ingenting som Noel Gallagher ägnar en tanke åt. När jag ställer frågan om han brukar titta skrattar han bara. Däremot minns han ett tillfälle när han faktiskt hade råkat slå på tv:n.

– Det var när det där galna metalbandet vann, de där som var utklädda till monster (Lordi, reds anm.). Jag tittade på det när jag var hög och när jag vaknade nästa dag tänkte jag ”wow, det var på riktigt”. Det gillade jag.

”99 procent av alla artister har inget att säga”

Noel Gallagher brukar själv aldrig läsa intervjuer med andra artister. Han har också i princip slutat att köpa musiktidningar.

– Jag tittar på omslaget och känner bara att jag inte är är ett skit intresserad av vad den där snubben har att säga. Vem fan bryr sig om hur han skrev den där låten? Om Morrisey är på omslaget kan jag köpa tidningen för han har i alla fall något att säga. Kanye West kan också vara rolig för han är så borta. Men 99 procent av alla artister har ingenting intressant att säga.

Vad tycker du om mina frågor?

– Om jag skulle intervjua mig själv skulle jag självklart ställa mycket intressantare frågor.

När jag undrar vad Noel Gallagher skulle fråga sig själv möts jag av en lång tystnad. Sångaren tänker så det knakar och kommer till slut på en lämplig fråga.

– Jag skulle fråga mig själv varför jag är så jävla briljant på det jag gör.

Klicka i bildspelet ovan för att se vad Noel Gallagher har att säga om Zlatan Ibrahimovic, Pippi Långstrum, Stefan Löfven, Annie Lööf, Björn Ranelid och Robyn.

FAKTA

Noel Gallagher om...

...att bli äldre:

– Ju äldre man blir desto töntigare blir man. När jag var 20 brukade jag ta massa droger och dricka varje dag tills klockan fem på morgonen. Nu gör jag inget sånt. Jag går och lägger mig tidigt. Men det är vad jag borde göra vid min ålder. Det vore larvigt om jag betedde mig som att jag var 25.

...politik:

– Borde jag vara intresserad av politik? Alla partierna har något bra men det är så mycket annan skit de håller på med. Kapitalism som ideologi är skitsnack för den lämnar bakom sig de mer sårbara i samhället. Men socialism eller kommunism som ideologi är också skitsnack för där får man inte sticka ut, där måste alla vara lika. Ingen får aspirera till något.

– Om de gröna vann skulle världen bli galen. Vi vill alla bo på en grönare planet men de tar det så extremt att det inte skulle finnas några bilar på gatorna. Vi skulle alla få sitta på hästryggen. Det kan dra åt helvete.

...att Gene Simmons tycker att rocken är död:

– Det är den! Rock är en attityd, du bryr dig inte ett skit om något. Frågar du Mark Bolan, Chuck Berry eller Steven Tyler har de alltid skit att säga. I dag har ingen något intressant att säga för de bryr sig för mycket om sin karriär. Folk blir för mediatränade. Om någon ställer en fråga ge dem ett jävla svar. 90 procent av de nya banden skulle inte svara på frågor om politik även om de förstod frågan.

...Lady Gaga:

– Hon är uppenbarligen helt jävla överskattad. Hon borde ha på sig sina solglasögon för hon är mycket mer attraktiv med dem på.

...han är en arg person:

– Nej, långt därifrån. Jag blir bara arg på fotbollsmatcher. Jag bryr mig inte tillräckligt mycket om något för att bli arg. Men jag har åsikter.