”Vi vill visa upp Rinkebys goda sidor”

Vann tävling – festivalspelar nu i Kungsträdgården

1 av 2 | Foto: Alexander Dahl
F.Y.R.E.
ROCKBJÖRNEN

De vill ändra människors uppfattning om Rinkeby.

Nu storsatsar nykomlingarna F.Y.R.E. på musiken – och mannen bakom gänget är producenten K-One.

– I Rinkeby tar vi hand om varandra oavsett religion och hudfärg, säger Elias Abbas, 13, till Nöjesbladet.

Vinnarna i musiktävlingen ”Låten om Rinkeby”, alltså bandet F.Y.R.E. (står för Förortens Yngre Rap Elite) släpper i dagarna låten "Rinkeby” och uppträder även på festivalen We are Stockholm i Kungsträdgården under onsdagen.

– Det är mycket folk som har en dålig uppfattning om Rinkeby, att det pågår stenkastning och att mord äger rum där. Med vår låt vill vi belysa den bättre sidan av Rinkeby. Det finns bra människor här och en god stämning. Vi tar hand om varandra där oavsett religion och hudfärg, säger Elias Abbas, 13, till Nöjesbladet.

Bandet består också av Monti Al-Mohamed. Faith Ngabo är också frekvent inhoppare.

Vann tävling

De vann musiktävlingen i juli, som anordnades av Familjebostäder för att skapa engagemang kring Rinkeby och för att lyfta fram invånarnas egna berättelser. Nu får de också uppbackning av producenten Hamed ”K-One” Pirouzpanah (var med och skrev Sanna Nielsens ”Undo”, jobbat med Panetoz, Adam Tensta och Medina) som även fungerar som en slags mentor och talangscout för gänget.

Det var också han som utsåg tävlingens finalister. Därefter fick allmänheten rösta.

– Det är få i vår ålder som har fått den chansen. Vi har fått en profesionell producent bakom gruppen. Han är med på varje spelning. Han har sagt att om vi ska vara med honom måste i sträva efter att befinna oss på en högre nivå. Och ifall vi kommer ut till folket som "ghettorappare" så tänker alla "det finns redan flera ghettorappare, behövs det fler?". Så vi gör något helt annat. Något positivt, säger Elias.

Hur reagerade ni när ni vann tävlingen?

– Vi var så glada att vi skuttade runt. Vinsten är inte avgörande för vår karriär, men det var en bra start. Just nu vill vi lyckas med drömmen att bli stora artister. Bara vi jobbar hårt och kämpar för det kan detta bli verklighet, fortsätter Elias.

Hur känns det att uppträda i Kungsträdgården?

– Vi är inte nervösa. Vi har gjort det här förut. Vi har stått inför en festivalpublik i Kista och även i Spånga. Jag vet inte hur mycket folk det blir i Kungsträdgården. Publikantalet spelar ingen roll för mig. Jag känner mig peppad och redo, säger han.

Vad händer efter det här då?

– Nu hoppas vi göra fler låtar. Vi behöver synas mer och få "kredd", säger han.

 "Rinkeby" släpps den 14 augusti via Warner Music. Under onsdagen står Elias, Monti och Faith på Kungsträdgårdens scen där de framför sin låt under ungdomsfestivalen We Are Stockholm.