Europe i tårar efter prisutdelningen

Årets hårdrockare – tre decennier efter första vinsten

1 av 4
ROCKBJÖRNEN

Efter lång och trogen tjänst är Europe långt ifrån uträknade.

Nu vinner hårdrockarna en till gyllene björn – 29 år efter den första Rockbjörnen-vinsten.

– Jag började gråta, säger John Levén, basist i bandet.

Sist de vann en rockbjörn var 1986. Då i kategorin Årets svenska grupp. Då hade bandet sin absoluta storhetstid och samma år kom plattan med låten ”The final countdown”, som gänget allra mest förknippas med.

Nu gör hårdrocksmetropolen Upplands Väsbys största framgångssaga Europe succé igen och vinner i kategorin Årets hårdrock.

Bandet, med Joey Tempest i spetsen, är aktuellt med den tionde plattan ”War of kings” och har under året turnerat i världen, bland annat USA, Japan och ett flertal europeiska städer.

– Jag vill tacka alla fans som har röstat på oss. Efter 30 år och ”still going strong”. Och vi ses. Vi är ute på turné nu. Vi ses på Gröna lund i september. Hoppas ni kommer. Tack så mycket, säger John Norum, gitarr.

– Vi skulle kunna tacka producenter och diverse folk. Men de har fått betalt. De enda vi vill tacka är er fans. Tack för att ni finns, säger Mic Michaeli, keyboard.

Fick fyra plus

De har gjort några spelningar i Sverige i sommar och fortsätter med att uppträda på Gröna Lund i Stockholm i september.

”War of kings” fick fyra plus av Nöjesbladets recensent Mattias Kling (han delade också ut priset tillsammans med Ace Wilder), som skrev bland annat att skivan var "ett förträffligt bevis på att det går att åldras med stil och finess”. Men det är inte kritiker som har utsett Europe till vinnare. Nej, det är Nöjesbladets läsare som har röstat fram Joey Tempest och hans gäng till vinsten.

Numera består bandet av Joey Tempest, John Norum, John Levén, Mic Michaeli och Ian Haugland.

I samma kategori konkurrerade Backyard babies, In flames, Ghost och Sabaton.

Började gråta

Efter prisutdelningen berättar basisten John Levén att han knappt kunde tro att det var sant.

– Ska jag vara helt ärlig har jag alltid brytt mig om det här för jag trodde att vi skulle förlora till In Flames eller Sabaton. Men när jag hörde att vi vann så blev jag helt överlycklig och började gråta. Både jag och John Norum (gitarrist, reds. anm) stod och grät.

Vad är det som är så mäktigt med att vinna Rockbjörnen?

– Till skillnad från Grammis där det sitter en jury som bestämmer så är det här människor som har röstat på oss. Det är jävligt stor skillnad.

John Norum säger dock att han, tårar till trots, var säker på att vinna.

– Det var väntat, säger han och skrattar.

Det var ju ganska hård konkurrens ändå?

– Jag såg att det var några andra skateboard-metal-band som var nominerade men det här är inte skateboard-rock, det här är på riktigt. Vi är väldigt glada över att folk uppskattar bra musiker, för vi är bra musiker, säger han och fortsätter:

– Det är det som är så häftigt med det här. Det här bandet har funnits i över 30 år och så kommer vi och spöar de där andra banden. Det är toppen.

Du sa tidigare att du tyckte att ni borde fått fem Rockbjörnar till alla i bandet?

– Ja det är alltid trevligt att ha en extra Rockbjörn. Barnen älskar en när man kommer hem med en sådan här staty.

Bandets keyboardist Mic Michaeli var dock inte alls lika självsäker som sin kollega.

– Jag var absolut inte förberedd på det här, jag trodde inte vi skulle vinna. Vi gick upp mot jävligt bra band och jag skulle känna att det var helt okej om Ghost vann. Men det här var jättehäftigt, överväldigande, säger Mic, som också hälsar att bandkollegorna Joey Tempest och Ian Haugland är superglada över priset.

Hur ska ni fira?

– Vi ska dricka lite vin, öl och champagne och sen ska vi hem och sova, säger John Levén.

FAKTA

Sms-hälsningen från Joey Tempest

Joey Tempest kunde inte vara med på Rockbjörnen men har skickat en  hälsning till fansen:

– Hur stolt kan man vara! Tack, tack, tack till alla som röstat på  oss! Ett gäng från väsby som har harvat i 30 år får nu ett sådant fint pris som en Rockbjörn! Nu blir det ju extra kul att turnera i höst. Mycket ska man vara med om men det här är verkligen speciellt.