Fansen: ”Vi har tvingat i folk vatten”

”Vi är verkligen beroende av hjälp”

1 av 9 | Foto: ANNA TÄRNHUVUD
Kön till Ullevi under lördagen.
ROCKBJÖRNEN

GÖTEBORG. Närmare 200 personer har köat i dagar inför Håkan Hellströms konserter på Ullevi.

Av de har en person förts med ambulans till sjukhus – och fans har svimmat.

Nu gör arrangören Live Nation allt för att skydda dem från solsting.

En rejäl värmebölja har svept in över Göteborg inför Håkan Hellströms konsert i kväll. SMHI uppger temperaturen till 27 grader och solen gassar över den kö som på eftermiddagen löper runt halva Ullevi.

I värmeböljan har fans under dagen tuppat av, uppger källor för Nöjesbladet.

– Det är en person som har svimmat. Vi har både sjukvårds- och säkerhetspersonal som hela tiden jobbar aktivt med köerna för att allt ska gå bra, säger Kristofer Åkesson på Live Nation.

Sjukvårdare i köfållan

De serverar fortlöpande vatten och salta jordnötter på plats och manar folkmassan att dricka mycket vatten. De har också satt upp filtar som skydd mot den direkta solen.

– Det är varmt idag så därför uppmanar vi alla att dricka mycket vätska och äta bra innan man ställer sig i kön. Vätska, vätska, vätska, säger Kristofer Åkesson.

Störst fokus hålls på den klunga fans som köat utanför Ullevi sedan onsdagen förra veckan. Under dagen har sjukvårdare fortlöpande skickats in i köfållan.

– Det är väldigt varmt, men vi gör det bästa av situationen för att hitta skugga och dricker vätskeersättning. Vakterna är superbra, säger Sigrid Langwagen som står längst fram i kön.

Fansen som köat längst har varit där i över en vecka. Folk har skapat en tältby ett stenkast från arenan.

– Vi kom förra onsdagen och planerade länge hur vi skulle sköta kön till den här konserten. Och det har gått väldigt bra. Det har varit fantastisk gemenskap, säger Mathilda Edman.

En person till sjukhus

Närmare 200 personer har tältat i dagar och en person har under tiden förts med ambulans till sjukhus. Tjejen ska ha svimmat under fredagen och behövt uppsöka läkarvård.

– Det är jobbigt med värmen, men i det stora hela har allt gått väldigt bra. Vi har tvingat i folk vatten och alla delar med sig av mat så folk klarar sig, säger Sigrid Langwagen.

– Det är jobbigt att köa och det tar på krafterna. Därför måste vi ta hand om varandra.

”Beroende av hjälp”

Fansen som köat i tältlägret har fått hjälp av den närliggande skateparken när det gäller vatten och hygien.

– De har varit så snälla. De har satt upp partytält så vi får skugga, gett oss brassestolar och toalettbås, och vatten. Vi har fått låna deras eluttag för att ladda mobilerna, säger Sigrid.

– Vi är verkligen beroende av hjälp för att få allt att funka.

”Druckit mycket vatten”

Vid flera tillfällen varje dag sker upprop för att hålla koll på vilka som fortfarande är kvar i kön och inte. Under lördagsmorgonen väcktes alla som ska på första konserten klockan fyra för att packa ihop och sedan tåga ner till Ullevi klockan sex. Där väntade konsertarrangören Live Nation för att hjälpa till att strukturera upp kön och eskortera fansen in i rätt fållor.

– För att klara oss under veckan har vi druckit mycket vatten och sovit. Vi har haft stormkök så vi har lagat riktig mat och försökt leva så normalt som möjligt, säger Mathilda Edman.

ARTIKELN HANDLAR OM