Orup gör ”Allsångsscenen är din”

”Ett ganska stort förtroende”

1 av 6 | Foto: Janne Danielsson/SVT
ROCKBJÖRNEN

Orup, 57, tar plats på Solliden-scenen i sommar.

Den folkkära artisten är årets huvudperson i SVT:s specialformat ”Allsångsscenen är din”.

– Det är extremt smickrande, det hade jag inte väntat mig, säger han.

Tomas Ledin, Håkan Hellström, Laleh och Alcazar har redan gjort det. Den 19 juli är det Thomas ”Orup” Erikssons tur.

För femte året i rad förlänger ”Allsång på Skansen” programmet med en extra konserttimme och en folkkär artist som tar vid när den ordinarie sändningen är slut. Orup är stolt - och förvånad - över förtroendet.

– Det hade jag inte riktigt väntat mig efter alla dessa år. Men det kanske är för lång och trogen tjänst. Det är ett ganska stort förtroende, det är ju bara en gång per sommar och en direktsänd timme med musik. Det krävs att man har något slags låtkapital och det här är ju ett bevis på att det finns ett sådant, säger han.

Hemliga gäster

Han ska bygga konserten utifrån den kritikerrosade föreställningen ”Viva La Pop” som han spelat i Stockholm och Göteborg det senaste året.

– Vi kommer utgå från vår föreställning men anpassa den kraftigt för den här scenen. Ta bort onödigt tjafs och komprimera den. Vi kan den redan musikaliskt, så vi behöver inte repa arslet av oss. Det är inte tungt på det sättet, det är faktiskt bara roligt. Vi vet att den här grejen är bra.

Traditionsenligt kommer Orup också att bjuda in diverse gästartister.

– Det kan man definitivt vänta sig, men vilka det blir är hemligt, säger han.

Orup släppte sin självbetitlade debut 1988 och har ett pärlband av hits och turnéer i ryggen. Men först det senaste året har han börjat känna sig helt trygg på scen.

”Aldrig njutit så mycket”

– Jag känner mig väldigt bekväm och det har jag aldrig gjort förut. Jag kan gå utanför ramarna, för de är så starka att jag kan falla in i dem igen om jag misslyckas. Jag har aldrig njutit så mycket av att stå på scen som jag gjort de senaste åren. Varje föreställning har varit ett lyckorus, säger han.

Orup gjorde vårens sista show i Göteborg för några veckor sedan och har totalt spelat den drygt 200 gånger. ”Allsångsscenen är din” blir hans enda jobb i sommar.

– Jag har jobbat och turnerat mycket, nu ska jag ha semester. Jag har ju fem ungar och ska bara vara med familjen. Vi ska resa bort och vara på vårt lantställe.

”Förvaltar det jag gjort”

I september kallar jobbet igen. Orup har nästan 30 år som popstjärna i ryggen, men han har inga planer på att lägga av. Att åldras i musikbranschen går bättre än han trodde.

– Jag läste en intervju med mig när jag var 27-28 och där säger jag att jag har svårt att se mig själv som popartist efter 40. Jag hade fel, jag har passerat det där med 17 år nu. Men jag har ändrat målsättning, det fanns en tid när jag ville förändra den musikaliska världen. Nu förvaltar jag mer det jag gjort, säger han.

Blir man tryggare med åren?

– Njaej, det kan jag inte påstå. Man blir lite bättre på att känna vad man är bra på och mindre bra på och acceptera sina tillkortakommanden. Men annars är det ingen större skillnad. Man är lite tröttare på morgnarna bara.

Får du ångest någon gång?

– Ja, om jag har sagt något dumt till någon som jag egentligen inte menar. Eller ännu värre, om jag menar det. Jag har ett hetsigt humör. Men det är en mild ångest som försvinner när jag ber om ursäkt. 

ARTIKELN HANDLAR OM