Miriam Bryant: Jag fick skit efter SMB

Bryant om: Succén, bråken med pojkvännen och kritiken från branschpersoner

1 av 5 | Foto: JIMMY WIXTRÖM
ROCKBJÖRNEN

Hennes tolkningar gjorde succé i ”Så mycket bättre” och har gett henne ett helt nytt, påpassat liv.

Men en av upphovsmännen var inte lika glad.

– Jag fick lite skit faktiskt, säger hon.

Det är en stekhet dag i Stockholm, som en passande illustration av hur Miriam Bryant, 25, seglat upp som landets hetaste artist sedan ”Så mycket bättre”. På allas läppar, i allas öron.

Själv sitter hon inne på hotellet Scandic Anglais och betar av intervjuer för nya singeln ”Black car” som kärleken till pojkvännen Tommy Hey, 21.

– Jag har längtat så mycket efter att släppa egen musik. Fan vad jag har känt mig som en som bara jobbar med samma låtar, nu har folk fått leva med dem lite för länge. Det har varit ett jävla liv med de där jävla låtarna. Vid varenda taxiresa sitter jag själv: ”ja, där kom den”.

På radio?

– Ja, jag har själv tröttnat. De körs hela tiden. Jag bryr mig inte om de inte vill spela min nya låt på radio, säger hon och skrattar.

”Det är som knark”

Det senaste året har hon toppat listorna, och tjänat bra med pengar. I januari köpte hon en lägenhet utanför Stockholm.

– Jag köpte den för ”Så mycket bättre”-pengarna kan man säga. Men jag flyttade hit redan för 3–4 år sedan. Då pendlade jag mellan Stockholm, Göteborg och Tyskland där jag jobbade 2012.

Under succén med ”Så mycket bättre” blev det plötsligt svårt att få tag på dig för intervjuer, du slutade svara. Fanns det någon strategi bakom det?

– Ja, på sätt och vis. Det började ringa, så fort man la på så ringde det igen. Jag är aldrig ledig utan jobbar typ varje dag så jag har värnat om min lediga tid på ett helt nytt sätt. Jag har ju ett distansförhållande, så fort jag var ledig åkte jag i väg.

Känner du att du får ge mycket av dig själv?

– Jag gör gärna det. Enda gången jag säger nej om någon kommer komma fram och prata eller ta kort är om jag brer en frukostmacka vid hotellfrukosten, säger hon och fortsätter:

– Och kompisar, så fort man är ledig vill de haffa en. Det blir stressigt. Man värnar om den lediga tiden, om man får en dag, eller en halv dag. Annars blir man knäpp ju.

Bråken med pojkvännen

Har du känt dig nära gränsen till att bli knäpp?

– Ja, men inte på jobbet, det är hanterbart. När man får giga tystnar allt myller i huvudet. När jag får stå på scenen blir det tyst... ett tag. Då är det jävligt skönt, för det stegras hela tiden när man inte står på scenen. Gig är som knark. Eller medicin, som bot för... oljudet. Vad fan var nu frågan?

Om gränsen till att bli knäpp?

– Jo. Men mer privat när folk i ens omgivning ställer krav vilket jag absolut inte haft problem med tidigare. När kompisar, pojkvän, familj vill veta saker kan jag bli stressad som en tonåring: ”låt mig va!”, säger hon och fortsätter:

– Nån gång har jag blivit arg på min pojkvän och bråkat med honom. Det är svårt för andra att förstå hur det är att bli känd över en natt. De tre första veckorna är det ganska ball, men efter ett tag börjar man ifrågasätta vad allt handlar om. Man är rädd att förlora det men ifrågasätter också varför man fått uppmärksamheten.

Din pojkvän har varit i Sverige, på Håkankonserterna och pressdag för ”Allsång på Skansen”. Är han kvar?

– Nu är han i Berlin, han åkte i morse. Vi ses om några dagar igen.

Snart ska han på turné i Japan. Ses ni då?

– Han är bara borta två veckor. Då är jag ändå på turné med många flygningar så han kunde inte följa med ändå, så det passade ganska bra.

Gick ut till vännerna under festen

På Håkan Hellströms efterfest kan man säga att privata Miriam och artist-Miriam möttes när du avbröt festen och gick ut en lång stund till dina vänner som inte släpptes in?

– Ja, men både de och jag är vana vid det. De förstår ju att jag ville hänga med Håkan som är min hjälte. Mina vänner är väldigt fina. Hade det bara varit två hade jag kanske kunnat få in dem men nu var de sju-åtta. Det gick inte.

Fick kritik för ändringarna

Hennes låtar i ”Så mycket bättre” hamnade genast i topp på listorna.

– När de kom fick jag lite skit av vissa av upphovsmännen faktiskt, inte artisterna, för att jag ändrat så mycket. Men jag vill inte hänga ut någon. Det blev inget dramatiskt av det, det var ju som att ge någon pengar liksom. De blev ju så stora hits sedan.

Hur känns det att versioner av andras låtar blivit så viktiga i din låtkatalog?

– Det känns bra. Jag har ändrat mycket i dem, det känns verkligen som mina egna låtar. Nu har jag blivit sugen att sjunga på svenska, men det får jag inte säga när mitt skivbolag hör, för då blir de jättetaggade.

Hon ger skivbolagsrepresentanterna en blick.

Har tackat nej till jobb

Fanns det någon stress att rida på vågen efter ”Så mycket bättre”?

– Nej, snarare tvärtom. Man vill inte vara överallt hela tiden. Jag har undvikt att göra vissa grejer för att fokuset och min dröm är musiken. Det är farligt när man blir en kändis bara. Det vill jag inte.

Vad har du tackat nej till?

– Vissa programledargrejer, mycket underhållning.

Tävlingsprogram i tv?

– Ja, typ sådana grejer. Det är skillnad på underhållning och kultur. Det är en balansgång hela tiden.

Vad kommer efter den här singeln och sommarturnén?

– Det följs upp av en platta, i höst hoppas jag. Jag ser fram emot att släppa nytt när folk lyssnar. Nu har jag ögonen på mig mer än tidigare. Det är roligt.

Så hur är karriären och livet om ett år?

– Gud jag vet inte. Jag kanske är död om ett år. Man kan bli påkörd av en buss imorrn.

ARTIKELN HANDLAR OM