En rockstjärna med bildsinne

Nu visar Bryan Adams upp sina fotografier

1 av 5
ROCKBJÖRNEN

Bryan Adams är en av musikhistoriens mest framgångsrika artister. Det är inte lika känt att han även är en prisbelönt fotograf. Nu ställer han ut på Fotografiska i Stockholm.

I samband med att Bryan Adams skulle fotograferas för ett skivomslag i slutet av 90-talet bestämde han sig för att ta bilderna själv i stället.

– Det var så det började. Det enda som jag egentligen lärde mig av att bli fotograferad är hur mycket jag avskyr det, berättar han för TT.

Prisbelönt

Därefter började han ta bilder på vänner i underhållningsbranschen och snart hade han skapat sig en till karriär. I dag är han en flerfaldigt prisbelönad fotograf som ställer ut över hela världen.

Den 18 juni öppnar utställningen "Exposed" på Fotografiska som visar hans bredd. Här finns eleganta fotografier på den yttersta kändiseliten, men också bilder från projektet "Wounded" som skildrar brittiska soldater som skadats i krigen i Afghanistan och Irak.

Enligt Bryan Adams finns det många kopplingar mellan bilder och musik. Det blev tydligt för honom när han som ung artist såg MTV växa fram. Samtidigt förklarar han att fotograferandet ger honom något som musiken inte kan ge honom.

– Fotograferandet har öppnat en helt ny kreativ värld för mig. Det medför också att jag får träffa människor som aldrig skulle ha träffat annars, säger Bryan Adams och påpekar att livet som rockstjärna kan vara väldigt avskärmat.

Befriande ödmjuk

Han är befriande ödmjuk och konstaterar obekymrat att de allra flesta inte har en aning om att han fotograferar. Det är inte heller något han tjänar några större pengar på.

– Det är bra att jag har ett brödjobb, säger han med ett litet leende.

Till Bryan Adams mest uppmärksammade bilder hör hans intima och personliga porträtt av artisten Amy Winehouse som dog 2011. Men själv tonar han ned sin roll i processen.

– Hon var en magisk människa. Jag hade turen att vara där. Till en början var hon avvaktande, men sedan lät hon mig komma nära. När hon förstod att jag stod på hennes sida så blev jag tillfrågad att göra ett antal projekt med henne.

Vad definierar en bra bild?

– Att den är minnesvärd. Om du går härifrån och minns en bild så är det en bra bild.

Vad är du bäst på – att ta bilder eller att göra musik?

– Möjligen är jag en något bättre sångare än fotograf. Men nej, jag vet inte. Jag låter publiken avgöra det.

FAKTA

Bryan Adams

Född: 1959 i Kingston i Kanada.

Yrke: Musiker, fotograf, videoregissör.

Karriär: 1978 skrev han ett skivkontrakt med A&M Records för en dollar. 1980 kom hans självbetitlade debut. Det stora genombrottet kom 1984 med skivan "Reckless" som genererade singlar som "Run to you", "Heaven" och "Summer of 69". Megahiten "(Everything I do) I do it for you" från 1991 är den tolfte mest sålda singeln genom tiderna. Kring millennieskiftet började Adams fotografera allt flitigare. Primärt har han tagit bilder för magasin som Vogue, Vanity Fair och Harper's Bazaar.

En av hans mer uppmärksammade bilder är ett porträtt av drottning Elizabeth II som hamnade på frimärke i Kanada. Bland de musikerkollegor han avbildat märks Lana Del Ray, Sting, Mick Jagger, Michael Jackson, Ray Charles, Rod Stewart, Amy Winehouse och Morrissey. Hans bilder har ställts ut över hela världen.

Aktuell: Hans utställning "Exposed" öppnar den 18 juni på Fotografiska i Stockholm.

TT