Steenkakan: Balearic Scandinavia vol 1 & 2

Håkan Steen tipsar om veckans retro

MUSIK

POP Den musik som brukar kallas ­balearic visste ofta inte om att den var det när den gjordes.

Det var i mitten av 80-talet som ett gäng dj:er på Ibiza – en del av ögruppen Balearerna – började mixa den house de brukade spela med långsam soul och gammal västkustrock, latin och funk för att skapa en tillbakalutad groove.

Så småningom kom dj-stilen att beskrivas som en genre och för några år sedan blev balearic hetare än någonsin. Dj:er världen runt grävde i de dammigaste vinylbackarna för att hitta mjukljudande obskyriteter att peta in i sina set.

Plötsligt hördes bortglömda svenska låtar av artister som Björn Skifs, Roger Rönning och Evabritt Strandberg på de hippa klubbarna.

Efter att i fjol ha släppt elva digitala samlingar med balearic på olika teman ger svenska EMI nu ut två volymer med enbart skandinavisk musik.

Volym ett är 70- och 80-tal med allt från Monica Zetterlund till Harpo. Den andra behandlar 90-talet och framåt med namn som Kask och Dungen.

Samlingarna är gjorda med koll och varm hand och man slås åter av hur bra och relevant det går att få musik att låta om den bara blandas rätt.

BÄSTA SPÅR: ”Did you give the world some love today, baby” med Doris.

FAKTA

Diverse artister

Balearic Scandinavia vol 1 & 2

EMI

ARTIKELN HANDLAR OM