”Borde snarast köpas in av SVT”

Håkan Steen tipsar om veckans retro

MUSIK

SOUL/ROCK Indianerna trodde att det bodde ett gudomligt väsen i Tennessee River som sjöng och gav trakten i norra Alabama som kallas Muscle Shoals sin unika musikalitet.

Även Bono driver tesen att det är floden som lockar fram den medfött funky känslan i musiken från studiorna Fame och Muscle Shoals Sound.

Med eller utan naturromantiska förklaringar är det en exceptionell historia, den om hur producenten Rick Hall och musikerna i The Swampers på 60- och 70-talen förändrade soul- och rockmusiken i en liten sydstatshåla.

Det var i Muscle Shoals som Aretha Franklin hittade sin röst och bland andra Wilson Pickett, Etta James, Rolling Stones, Lynyrd Skynyrd, Bob Dylan och Candi Staton gjorde klassiska inspelningar.

I fjol kom den hittills mest omfattande dokumentären om Muscle Shoals, vackert filmad av Greg Camailer. Artister som Keith Richards, Alicia Keys, Clarence Carter och Percy Sledge intervjuas men mest gripande är att höra Rick Hall berätta om ett liv av motgångar som födde järnviljan att lyckas i musik.

”Muscle Shoals” borde givetvis snarast köpas in av SVT. Vill ni inte vänta på det släpps den nu på dvd.

BÄSTA SPÅR: ”You better move on” med Arthur Alexander.

FAKTA

Diverse artister

Muscle Shoals

Dogwoof (dvd)

ARTIKELN HANDLAR OM