”Omöjligt att välja bästa spår”

MUSIK

POP Den här månaden är det 50 år sedan The Beatles invaderade USA. För att fira släpps den här boxen med de 13 album som sattes ihop exklusivt för den amerikanska marknaden.

När ”beatlemania” briserade i Amerika var det två år efter breaket i England, så gruppens amerikanska skivbolag Capitol hade gott om musik att mata ut. Bara 1964 släpptes fem (!) amerikanska Beatles-album, med andra omslag, namn och låtlistor än på de brittiska utgåvorna. Ibland adderades lite reverb till soundet för att det skulle låta mer ”amerikanskt”.

Beatles, som var noga med hur deras musik presenterades, jublade givetvis inte över detta men kunde inte sätta stopp för ofoget förrän de skrev nytt kontrakt inför ”Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band”.

En låda som samlar album som ”Something new” och ”Yesterday and today” riktar sig främst till fanatikerna, men som alltid med Beatles återutgåvor är paketeringen oantastlig. Cd-skivorna kommer som snygga miniversioner av originalvinylerna med både mono- och stereomixar.

Och inte ens den märkligaste låtordning lyckas dölja den sensationella kraften i det här bandets tidigaste musik.

BÄSTA SPÅR: Omöjligt att välja, alldeles för mycket bra här.

FAKTA

The Beatles

The US albums

Capitol/Universal

ARTIKELN HANDLAR OM