STEENKAKAN: Bob Dylan

Håkan Steen tipsar om veckans retro

MUSIK

ROCK När Bob Dylan firade 30 år som skivartist på Madison Square Garden i New York den 16 oktober 1992 var rocken redan gammal. Få vågade tro att den då 51-årige ikonen hade några av sina bästa album framför sig. Showen sågs av många som ett bokslut.

Artistuppbådet bländar fortfarande: Eric Clapton, Chrissie Hynde, Stevie Wonder, Tom Petty, Sinéad O’Connor (buad av scenen för ett tv-framträdande där hon rev sönder en bild av påven), Willie Nelson och The O’Jays var bara några stjärnor.

Konserten tv-sändes och släpptes på skiva och video men nyutgåvan är mer fullständig. På dvd och blu-ray bjuds en förr aldrig visad version filmad med tidiga hd-kameror.

Vilket ger en nästan overklig stämning, för att en klassisk kväll liksom lyfts in i samtiden. Extra påtagligt då så många på scen inte längre är med oss, som Johnny Cash, June Carter, Lou Reed, George Harrison och Rick Danko och Levon Helm från The Band.

Här finns en del laddade nummer, inte minst med Dylan själv, men det är just känslan av historiskt dokument, förstärkt av en kul bakom kulisserna-film (Dylan i t-shirt!), som är den stora behållningen.

BÄSTA SPÅR: ”Just like Tom Thumb’s blues” med Neil Young.

FAKTA

Bob Dylan med flera

The 30th anniversary concert

celebration

Columbia/Sony

ARTIKELN HANDLAR OM