Håkan Steen om veckans retro

Steenkakan om Rod Stewarts ”Tonight's the night”

MUSIK

ROCK Som ett slags komplement till uddaspårsboxen ”The Rod Stewart sessions: 1971-1998” kommer här en låda med 58 tidigare outgivna live­inspelningar. Precis som ni anar är den klart bäst i början.

På skiva kastade sig ­ skotten visserligen ganska osentimentalt från Faces alcohol’n’roll in i en tämligen skamlöst kommersiell ­solokarriär med albumet ”Atlantic crossing” 1975, men på scen fortsatte han vara en rocker med hjärtat fullt av soul.

Oväntat länge, visar det sig. De två första skivorna täcker åren 1976–1981 och är i långa stycken alldeles lysande, med mustigt rullande tagningar av ”Big bayou” och ”Stay with me”.

Mest oväntat är att tredje skivan med 80-tals­inspelningar håller så bra. Missa inte den akustiska tolkningen av Springsteens ”Hungry heart”.

Samtidigt: Där och på skivan från 90-talet ekar arenorna större och allt mer själlöst och Stewarts många allsångsövningar roar föga, även om det hedrar honom att boxen rundas av med en helt OK version av Primal Screams ”Rocks”.

Minus också för förpackningen. Där det borde flöda över av bilder och turnéhistorier är allt vi får ett tunt häfte med pliktskyldig inspelningsfakta.

BÄSTA SPÅR: ”Sweet little rock’n’roller”.

FAKTA

Rod Stewart

  

Live 1976-1998: Tonight’s the night

Warner